Той разби носа на медицинска сестра и би дежурния лекар

"С нападнатите медици работя повече от 35 години в „Пирогов”. Не бих отишъл да разговарям с битата медицинска сестра в момента. Ако имахме нормална държава, нападателят веднага щеше да отиде при дежурния съдия и после в затвора. Но "Пирогов" не е върхът на айсберга. Той е върха на пирамидата. Това е ежедневие", заяви за "Здравей, България" проф. Милан Миланов от "Пирогов".

По темата

Вчера медиците от Спешния институт излязоха на спонтанен протест срещу насилието над лекари. Те поискаха да се сложи край на посегателствата срещу съсловието и повече сигурност на работното място. Повод за символичното им недоволство стана поредният случай на агресия срещу медици от болницата. През уикенда пациент в нетрезво състояние започнал да бие дежурния екип, който се погрижил за него. Една от медицинските сестри е със счупен нос и комоцио, а лекарят е с рани на главата и ръката.

"България е пред хуманитарна криза. Това чувство за безнаказаност ни доведе дотук. Ние ще се избием по шосетата не от катастрофи, а заради побоища. Лекарите сме част от обществото. Цялата медицинска общност, учителите и полицаите са най-унижавани професии в България. "Пирогов" е най-натоварената болница по 24 часа в денонощието. Те влизат там на тумби. Защо не влязат така във Военна болница или в Правителствена болница?", попита проф. Милан Миланов от "Пирогов".

А какъв е човекът, нападнал лекарите?

"Този човек е безработен, не е вкарвал и здравни осигуровки. Колегите не са взели проба за алкохол, но той е лъхал на алкохол. Двама от охранителите не са могли да го удържат. Сега той е на свобода и ще избяга в Гърция. „Пирогов” е на специален режим и този нападател може да бъде осъден до 10 години, но това няма да се случи, защото безнаказаността продължава да се шири. Какво трябва да се случи, да убият някой министър, за да се усетим докъде сме стигнали? Стигнали сме до дъното", каза още проф. Милан Миланов от "Пирогов".

Той коментира и състоянието на гимнастичката Цвети Стоянова, която наскоро бе изписана от болницата, след като изкара три месеца в тежко състояние след скок от 6-ия етаж.

"Това, което постигнахме с Цвети Стоянова, е грандиозен успех. Падането от повече от 15 метра е несъвместима травма с живота. Тя е имала късмет, че е паднала върху дърво. В 80% от европейските болници, тя щеше да загине. Тя премина през деветте кръга на Ада. В момента тя е възстановена във всички физиологични нужди до 90%. Има нужда от една добра рехабилитация. 20 000 лева струваха консумативите за операцията на Цвети Стоянова. Спортният министър Красен Кралев ги плати. Семейството ѝ е скромно и няма откъде да извади толкова пари", добави проф. Милан Миланов.

Целия разговор гледайте във видеото.