Основно против са гласовете на БСП и ДПС

Народните представители приеха на първо четене Бюджета на НЗОК за 2017 г.

"За" гласуваха 98 депутати, против бяха 51, петима се въздържаха. Основно против са гласовете на БСП и ДПС.

"Атака" изобщо не гласува бюджета. 

Бюджет 2017 влиза в парламента

По време на обсъждането на бюджета в парламента здравният министър в оставка Петър Москов заяви, че финансовата рамка е по-добра, отколкото през миналата година. 

Увеличава се финансирането на първичната и специализираната доболничната помощ, както и за изследвания и консумативи, които вървят с нея.

"Не бива здравноосигурителната вноска да се разделя - с едни и същи пари не можеш да финансираш различно количество услуги по различен начин. Това, което трябва да се случи, е стимулиране на доброволното здравно застраховане. Има по-малко от 10% хора в България, които са готови допълнително и самостоятелно да инвестират в здравето си. Такива са фактите, а какви искаме да са лозунгите, е отделна работа", подчерта Москов.

ЛЕКАРИ НА БУНТ: Пловдивски медици в защита на болницата си (ВИДЕО)

По думите му да разтурим финансирането на НЗОК и да я дадем на здравнозастрахователни фондове означава всъщност да счупим идеята за солидарно здравеопазване- това не е ляво, не е дясно, това е смислено. Който го предлага трябва да може да носи отговорност за последиците, посочи Москов. 

Текстовете предвиждат почти 250 млн. лв. повече за здраве и запазване на здравната вноска без промяна - 8%. С 1 процент по-висока обаче ще бъде осигурителната вноска за пенсия.

От ДПС определиха бюджета на касата като последното проявление на хаоса в управлението. Това, което скара депутатите обаче бяха психотестовете за учителите, който Здравната каса от догодина ще приема.

„Аз имам две деца, искам да им преподават психически годни учители”, заяви Димитър Байрактаров от Патриотичния фронт.

ЗАРАДИ БЮДЖЕТ 2017: Учените от БАН отново излязоха на протест

„Аз пък имам три деца, искам психотест за президента”, заяви Настимир Ананиев от Реформаторския блок.

„С вчерашната оставка българският народ си отдъхна от експеримента Москов. Вие сега ли се събудихте?! Две загубени години! Това е вашият бюджет, нашият бюджет ще бъде като дойдем на власт”, заяви Емил Райнов от БСП.

„Да не допуснем бюджетна вакханалия в следващата година. Не се знае кои ще са следващите. Да не започват с реваншизъм, това носи малък политически дивидент”, коментира председателят на здравната комисия и член на ГЕРБ Даниела Дариткова.

Патриотите предложиха минималната пенсия да стане 300 лева - предложение, което финансовият министър в оставка и икономиски определиха като опасно.

Другото спорно предложение дойде от БСП за отмяна на плоския данък. Вчера обаче лидерът на партията Корнелия Нинова обяви, че ще го оттеглят.

Повече по темата гледайте във видеото.