Те са против намерението на местната власт да слее здравното заведение с друго

По темата

Напрежение в Пловдив. Лекари от Първа градска болница излязоха на протест. Поводът – намерението на местната власт да отстрани директора на болницата и да слее здравното заведение с Втора градска болница.

Повече от 30 лекари, които не са на дежурство, окупираха сутринта сградата на местния парламент, за да бранят директорката си доктор Галина Карауланова. Те смятат, че тя не носи вина за лошото финансово състояние на болницата, а дълговете наследила от предишното ръководство.

"Миналия месец болницата има 319 000 лева приход от Касата, което значи много обслужени пациенти. Ние, които останахме, сме тук да се борим тази болница да я има. Никой от нас няма намерение да си ходи. Ако кажат сливане обаче, ние не искаме да ходим да работим на края на града, извън града", коментира акушерката Флора Димитрова.

В отстраняването на директорката и сливането на болницата с друго здравно заведение докторите видяха заплаха не само за работните си места, но и за бъдещето на пациентите.

"Директно ще ви го кажа. Прозират само едно и едниствено нещо - унищожаване на болницата, продаване на частни лица и може би оттам нататък всеки да е хванал някакъв келепир от цялата тази история", коментира кардиологът д-р Цветна Деведжиева.

Директорката твърди, че е стопила един милион от задълженията и към днешна дата дълговете на болницата са за над 2 милона и 600 хиляди лева. В това число и неразплатените заплати на докторите от предходните четири месеца.

"Наистина дължим около 300 000 на персонала, където аз с вътрешни нормативни актове съм обещала, че при едно такова изплащане от страна на общината, ще бъдат изплатени на персонала, защото той е най-важен в лечебното заведение", обяви д-р Галина Карауланова, управител на Първа градска болница-Пловдив.

Протестът на лекарите успя, макар и временно. Появата им в местния парламент накара общинските съветници да оттеглят спорната точка от дневния ред.

Репортер: Благой Бекриев