Активността на парламентарните избори в страната е рекордните 81%

Европа си отдъхна след изборите в Холандия. Опасенията за ефекта на доминото след BREXIT и победа на антиевропейски настроените популисти не се оправдаха.

От Берлин, Париж, Брюксел и други европейски столици идват поздравления за премиера Марк Рюте. Управляващата партия спечели с по-голяма преднина от очакваното. И резултатът се счита за удар срещу популизма в цяла Европа. 

По темата

Само ден след изборите в Холандия трудно може да се усети, че е имало решителен вот. А за политиците идва моментът за преговори и оценки.

Само преди месец прогнозите бяха, че националистът Герт Вилдерс може да спечели изборите. Затова Либералната партия на премиера празнува. И въпреки че ще имат по-малко депутати, отколкото сега, усещането е за пълна победа.

„Каква вечер! Сигурно тънкият ми политически нюх ми подсказа, че ние ще бъдем първа политическа сила в Холандия за трети пореден път”, заяви Марк Рюте.

Антиимигрантските и антиевропейски послания на Вилдерс му спечелиха 13% от гласовете и всъщност повече депутатски места, отколкото досега. 

„Ние сме сред победителите на тези избори. Исках да сме първи и съжалявам, че не стана. Ще изчакаме до следващите избори. Но не сме загубили. Печелим още 4 или 5 депутати и се гордея с това”, заяви Герт Вилдерс, лидер на Партия за свободата.

Има и недоволни от резултатите в Холандия. Един от тях е Реджеп Ердоган. Който каза, че Рюте може да е спечелил изборите, но е загубил Турция като приятел. Има и такива, които пресмятат резултатите по различен начин. Френските националисти на Марин Льо Пен казаха, че Герт Вилдерс е победил и патриотите като тях са във възход в цяла Европа.

Повече гледайте във видеото 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.