Участниците в нея са заподозрени в наркотрафик, нанасяне на телесни повреди и убийство

Разбиха мащабна група за мокри поръчки със седалище в Софийския затвор. Според събраните доказателства, групата стои зад няколко знакови убийства и нападения - като това над професор от Окръжна болница, който след жесток побой загуби окото си. 

При акцията са задържани 12 души, издирват се още четирима, които са физическите извършители на нападенията. Лидерът на организацията ръководел всичко от килията си в затвора.

Да организираш разпространение на дрога, жестоки побои, убийство и редица грабежи, докато си в затвора, било лесна задача. Поне за Стефан Гевгелийски, твърди прокуратурата.

„Запазена марка на тази група са престъпления с мачете, дори ръководителят си е поръчал да му нарисуват на стената в килията. Предавал разпорежданията си чрез жена си, включително и чрез есемеси, имал е средства за връзка, май за никой не е тайна до колко се спазват правилата в затвора”, коментира шефът на спецпрокуратурата Иван Гешев.

А служителите в затвора, които все пак спазвали правилата, били наказвани от групата. Именно това се случило с Янко Янев –началник смяна в затвора, казват прокурорите. 

„Зверски умъртвен е колегата, защото си е изпълнявал качествено задълженията, не е имало при него корупция и ръководителят на групата не е останал доволен. Имало е и поръчка за още трима надзиратели от затвора”, обясни Стефан Джолев от ГДБОП.

Тримата надзиратели били спасени, но професор Стефан Станчев от Окръжна болница – не. Лекарят също бил поръчан.

„Не е останал доволен ръководителят на групата от лечението на негов близък от професор Станчев”, обясни Стефан Джолев.

Затова професорът е нападнат и жестоко пребит, докато разхожда кучето си. Няколко дни лекарят беше в медикаментозна кома, а след побоя загуби едното си око.

И тогава, и сега професор Станчев не иска да говори публично за преживения ужас. Говориха прокурорите и обещаха наказания.

Още по темата гледайте във видеоматериалите.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.