Той не е бил известен на властите във връзка с тероризъм

Атентаторът, взривил бомба на централната жп гара в Брюксел, е 36-годишен мъж от добилия лоша слава квартал „Моленбеек”. По произход е мароканец. 

Белгия е избегнала сериозен терористичен акт. Това е оценката на властите за вчерашната експлозия.

По темата

Нападателят е идентифициран като О.З., роден на 12 януари 1981 г., заяви говорителят на прокуратурата по време на пресконференция. Той не е бил известен на властите във връзка с тероризъм. Засега те не искат да дадат информация за цялото име на мъжа, докато тече разследването.

„Домът му в „Моленбек” беше претърсен тази нощ”, заяви Ерик Ван Дер Сеепт, федерален прокурор.

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ МЯСТОТО НА АТАКАТА

Говорителят на прокуратурата даде повече подробности за взривното устройство, което е носил със себе си извършителят. То е било съставено от пирони и газови бутилки в чанта. Извършителят се приближил до група хора на гарата и се опитал да взриви бомбата. Не е ясно дали устройството не се е задействало, или е било много слабо, но пострадали няма. 

„Когато излязох на перона, видях мъж, който викаше и говореше нещо за джихадисти. В един момент извика: „Аллах е велик” и взриви малкия куфар, който беше до него. Хората се разбягаха, а аз алармирах моите колеги, за да евакуират гарата”, разказа Никола Ван Херевеген, служител на гарата в Брюксел. 

Чантата първоначално се е подпалила, след което се е взривила още веднъж, този път по-силно. Мъжът е отишъл на гарата около 20.40 часа местно време и на два пъти се е приближил до групи пътници.

Не е ясно дали устройството не се е задействало, или е било много слабо, но пострадали няма. Премиерът обяви, че войниците, които елиминираха нападателя, са действали бързо и професионално. И публично им благодари.

„Доволен съм, че успяхме бързо да възстановим обществения транспорт. Демонстрирахме, че сме способни да действаме спокойно и ефективно при извънредна ситуация”, заяви Шарл Мишел, министър-председател на Белгия.

Засега не се предвиждат допълнителни мерки за сигурност.

„Все още оставаме на ниво на заплаха трета степен. Това означава наличието на много полицаи и военни по улиците. Знаем, че такова нещо като нулев риск не съществува. Вчера, за радост, успяхме да избегнем много по-сериозна ситуация”, заяви Дидие Рендерс, министър на външните работи на Белгия.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.