Скала с такъв размер може да причини опасна експлозия а атмосферата

Астероид с диаметър около 15 м ще прелети край Земята в нощта на 11 срещу 12 октомври. Космическата скала носи името “2012 ТС4” и преминава на разстояние близо 51 000 километра от нас, посочва Пенчо Маркишки, физик от Института по астрономия към БАН.

Скоростта на “2012 ТС4” е 7 километра в секунда, а наблюденията показали, че скалата се завърта около оста си веднъж на всеки 12 минути. Рекордът по този показател обаче се държи от “2014 RC”, който се завърта веднъж на всеки 14 секунди.

ИСТОРИЧЕСКИ ПРОБИВ: Учени телепортираха частица в Космоса

От НАСА отбелязват, че точното разстояние, на което ще премине астероидът от Земята, все още не може да се определи с голяма точност, но със сигурност ще е безопасно за нашата планета. При прелитането гравитацията на Земята най-вероятно ще промени орбитата на “2012 TC4” и ще повлияе на скоростта му на въртене около оста му, обясняват астрономите.

Пуснаха безплатно най-голямата колекция от снимки на Космоса

От обсерваторията „Макдоналд“ на Тексаския университет са направили изчисления, че ако астероид с такъв размер все пак се насочи и удари Земята, той ще изгори още в атмосферата. Въпреки това, ще има силна експлозия, която може да причини счупване на прозорци. Учените припомнят, че по подобен начин в земната атмосфера експлодира астероид, който причини хаос в руския град Челябинск през февруари 2013 г. Ранени при инцидента бяха над 1500 души.

Следващото посещение на “2012 ТС4” близо до Земята ще е през зимата на 2019 г., показват изчисленията. Тогава обаче той ще премине доста по-далеч - на около 30 милиона километра от нас.

Преминаването на астероида ще може да се наблюдава чрез виртуалния телескоп на сайта www.virtualtelescope.eu.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.