Много похвали към страната ни и един гаф по време на визитата на Антонио Таяни

Неформално беше поставено началото на българското Европредседателство. Това се случи с посещението на председателя на Европарламента Антонио Таяни. 

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Много похвали към страната ни. Много задачи за първото полугодие на 2018 г. И един гаф. Така изглеждат в резюме резултатите от еднодневното посещение на Антонио Таяни, което е традиционен жест преди всяка нова страна да поеме ротационното председателство на Европейския съвет.

Според госта страната ни се подготвя добре за своята лидерска роля догодина. В същото време обаче целият Европейски съюз трябвало да се подготви по-добре, за да намери отново - първо - своето място под слънцето, и второ - одобрението на половин милиард европейци. А тази реформа включва множество подреформи, които ще легнат и на българските плещи. 

Борисов пред Таяни: Искаме да помогнем и да придвижим ЕС напред (ВИДЕО+СНИМКА)

След като преди броени дни изгуби своя, българския парламент посрещна председателят на европейския. С нов председател. И с изпълнена мисия - пълна пленарна зала.

„Ако се направи сравнение с Германия или Франция, България е по-малка страна. Но тя има огромен потенциал”, заяви Антонио Таяни.

Макар страната ни ту да се отдалечава от Шенген, ту да се приближава пак до него, гостът беше категоричен.

„България заслужава да получи оценка за начина, по който контролира своите външни граници. Що се отнася до Шенген, парламентът поддържа убедено приема на България в тази система”, заяви Таяни. 

 

А Западните Балкани, смята евродепутат №1, заслужават да бъдат в Европейския съюз. Мисия, припозната от българското правителство като ключова за бъдещото ни председателство.

„Ако не направим това, има опасност фундаментализмът, тероризмът, да използват тези земи и тази територия, за да превърнат тази земя в зона за трафик на оръжие и дрога. Ние не искаме това”, заяви Антонио Таяни. 

Членството на България в Шенген - все по-далечно

С тези думи европейският гост показа или добро единомислие, или пълен синхрон с българския премиер по адрес на балканското еврочленство. Само ден по-рано Бойко Борисов ги изрече, но пред друга аудитория.

 „Риск ще е, ако не ги присъединят към Европа. Тогава аз мисля, че и джихадисти повече ще има, и повече емисари, и тогава е най-лесно за мафията да цъфти”, заяви пред студенти от УНСС Бойко Борисов.

 За присъединяване на Турция обаче било рано да се говори. Все пак Борисов повтори и тезата си, че Анкара трябва да бъде стратегически партньор на Европа.

 „Не трябва да бягаме от темата. Трябва да се нормализират отношенията”, смята Борисов. 

ИЗГУБЕН В ПРЕВОДА: Защо председателят на ЕП обеща да проговори български

А гостът показа отношение към своите домакини.

„Съединението прави силата. Мерси за вашето внимание!”, заяви на български Антонио Таяни.

За малко последните думи на госта да останат единствените разбрани. Поради технически гаф с превода още в началото на речта му.

„Много ми е трудно да проговоря на български. Но следващия път”, обеща Таяни.

Преводът се намери. А от парламента уточниха, че грешката не е тяхна, а на  техническия екип от Брюксел.  

Репортери: Калина Влайкова, Ина Гълъбова

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.