Той беше задържан с подкуп с белязани пари

Две са версиите за ареста на кмета на карловското село Войнягово.

Едната е, че е получил подкупа от 150 лева, за да извади строително разрешение на предприемач.

Другата, която е най-спрягана в селото е, че кметът е взел парите, за да прикрие незаконен добив на инертни материали. 

Белезниците щракнаха на ръцете на най-младия кмет в Карловско – 24-годишният Тодор Танковски, преди ден. В него бяха открити белязани пари - в банкноти от по 50 лева. Униформените обискираха личния му автомобил и жилището, в което живее.

„Знаем, че кметът на Войнягово Тодор Танковски е задържан за 24 часа в РУ-Карлово с обвинение за подкуп от 150 лв.”, коментира за „Здравей, България” секретарят на Община Карлово Стефан Стоянов.

По думите му, от кмета не зависело нито издаването на разрешение за строителство, нито издаването на разрешение за добив на инертни материали. Въпреки това, Стефан Стоянов смята за по-достоверна втората версия за подкупа. 

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

В селото кражбите на инертни материали от близката река Стряма са ежедневие. Пълнят се цели камиони. Незаконният бизнес с баластра процъфтява, особено ако е с протекциите на кмета, твърдят местните жители.

„Цялото поречие на река Стряма тук е известно с това, че има доста голямо количество инертни материали и има незаконен добив на няколко места и нашият инспекторат следи за това нещо. Миналата седмица бяха хванати двама нарушители, на които бяха съставени актове”, обясни Стефан Стефанов, секретар на Община Карлово.

Хванаха с подкуп 24-годишен кмет (ВИДЕО+СНИМКИ)

Най-младият кмет веднъж вече е уличаван в злоупотреба с общински средства. Липсвали 1800 лева от парите, предвидени за ремонт на сградата на кметството. 

„Имахме сигнал, че отпуснатите средства от Община Карлово за ремонт на помещения в кметството, не са оползотворени по предназначение. Кметът на общината разпореди да се сформира комисия, която да извърши проверка. В резултат на тази проверка беше извършен надчет на кмета на Войнягово Тодор Танковски в размер на 1800 лева, която той за 6 месеца трябва да възстанови. Той започна да изплаща сумата от миналия месец, като от заплатата му се отделят по 300 лв. месечно", добави секретарят на Община Карлово Стефан Стоянов.

Арестът на Тодор Танковски обаче, ще затрудни административното обслужване на хората в селото.

„Не мога да кажа какво ще стане. За издаване на актове по гражданско състояние, подписът е негов”, коментира Галя Добрева, секретар на кметство село Войнягово.

Очаква се днес прокуратурата да поиска задържане за 72 часа на Тодор Танковски.

Повече по темата гледайте във видеото.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.