Прокуратурата започна проверка, след като дете попадна в болница с тежки наранявания

Прокуратурата започна проверка в аквапарк край Несебър, след като дете попадна в болница с тежки наранявания. 9-годишно момиченце е със сериозна кръвозагуба, след като се спуснало по пързалка. От болницата в Бургас не дават подробности за състоянието й. Детето продължава да е под лекарско наблюдение и да се възстановява от тежката травма.

Дете пострада в аквапарк край Равда

В късния следобед във вторник то се качило на една от най-високите пързалки в аквапарка, която е с дължина от около 50 метра. Откарано е по спешност в болницата с наранявания в областта на гениталиите.

Спазени са абсолютно всички мерки за безопасност при спускането не само на това дете, а на всички наши туристи. При всяко едно съоръжение има спасител както на входа, така и на изхода им. Дават се инструкции как точно да става спускането по съответната пързалка. В конкретния случай момиченцето също е получило инструкции”, обясни в „Здравей, България” Силвия Гогова, представител на аквапарка.

Опасни ли са водните пързалки у нас?

Всички изисквания за спускане по пързалките са на база ръст и те са спазени, допълни тя.

„След проверка и мнението на експерти за конкретното съоръжение са написани предписания, с които са завишени изискванията за нея. Вече могат да се спускат лица над 18 г. с ръст над 150 см”, поясни още Гогова.

Тя бе категорична, че до момента не е имало подобен инцидент в аквапарка. Очакват се експертизи и медицинско становище.

ТРАГЕДИЯ С БЪЛГАРЧЕ В ТУРЦИЯ: Момиченце почина след удар на водна пързалка

„Всички съоръжения подлежат на годишна поддръжка от технически лица, а през летния сезон – на ежедневна. Отделно всяка година имаме и други проверки. Една от тях е от един от най-големите европейски туроператори. Одиторска проверка, която касае именно здравословни и безопасни условия на ползване на съоръжението”, каза Силвия Гогова.

По случая е образувано досъдебно производство за причиняване на средна телесна повреда. Има повдигнато и второ обвинение за пострадало дете в аквапарк по родното Черноморие.

Как могат да се предпазят децата, за да не се стигне до подобни тежки травми – гледайте във видеото.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.

  1. Получавайте най-важното от деня в пощата си

    Имейл адрес