Това обяви финансовият министър

Протестите във Франция са икономическа катастрофа. Това каза финансовият министър след изчисление на материалните щети.

Затворени туристически обекти, преградени пътища, изпочупени магазини и подпалени коли и имоти качиха цената на протестите до над 10 млрд. евро. Новите мерки, обявени от правителството, пък ще струват на държавата допълнителни 15 млрд. евро, непредвидени в бюджета за 2019 г.

СНИМКИ ОТ ПРОТЕСТИТЕ ВИЖТЕ ТУК

125 000 демонстранти и нови изблици на насилие белязаха четвъртата събота на масови протести във Франция. Над 1300 арестувани напълниха полицейските управления в страната. Властите отчетоха по-големи материални щети в сравнение с протестите от миналата събота. А силно възмущение предизвикват кадри като тези от Бордо, където десетки протестиращи разбиха магазин за електроника и откраднаха лаптопи и таблети.

След 8 дни на пълно мълчание и 4 седмици на бурни протести, Франция очаква в началото на новата седмица конкретни мерки от президента Еманюел Макрон.

Макрон е основната мишена по време на тези протести. До момента той не успя за успокои протестиращите, дори напротив. Сега се надяваме, че ще намери точните думи и мерки, които да накарат демонстрантите да оставят своите жълти жилетки", коментира политическият журналист от BFM TV Фабиен Кромбе.

Повече от 1000 задържани при протестите на „жълтите жилетки” (ВИДЕО+СНИМКИ)

Той вижда край на кризата с протестите, единствено когато „жълтите жилетки” се изморят да барикадират. Противоречия в редиците на движението правят трудно формулирането на конкретни искания. Разногласия има и в кабинета.

Има напрежение между президента и премиера. Нека припомня, че те не са от една и съща политическа партия. Макрон си избра първи министър, който идва от десницата и обикновено във Франция, когато нещата в политиката не вървят, първият министър служи за бушон, който изгаря да за запази гърба на президента", каза още Кромбе.

Това, според журналиста означава, че ако протестите продължат, най-вероятно Макрон ще замени Едуар Филип с някой друг.

В неделя вечер стана ясно, че държавният глава ще се срещне с представители на профсъюзите, на работодателските организации и на местните власти в понеделни, съобщи Ройтерс, цитирайки източник от Елисейския дворец.

"Президентът иска да събере представители на всички политически, териториални, икономически и социални сили в тези трудни за страната времена, за да чуе техните гласове и предложения и да ги мобилизира за действия", твърди анонимният източник.

Кореспондент: Петя Желева

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.