Според управляващите лидерът на социалистите предлагала крупната сума на предшественика си Миков, за да се откаже той от поста

В разгара на скандала с евтините имоти на властта БСП поиска шефът на антикорупционната комисия Пламен Георгиев да бъде отстранен напълно, а не само докато тече разследването за апартамента му. Червените започнаха и събирането на подписка за отстраняването му от длъжност. А междувременно управляващите попитаха, дали Корнелия Нинова е предлагала 30 млн. лв. на Михаил Миков, за да се откаже от лидерското място в социалистическата партия.

За част от депутатите оставката е личен избор, за други - всички трябва да са равни пред закона, без значение каква позиция заемат. Към момента искането на левицата не среща подкрепа сред колегите им от останалите политически формации.

ГЕРБ пита Нинова: Предлагала ли е 30 млн. лв. на Миков?

Нинова видя конспирация в това, че Пламен Георгиев излезе в отпуск до приключването на проверката. Според лидера на левицата премиерът Бойко Борисов давал възможност на Георгиев да се измъкне от казуса с тризонета, докато той отшуми.

„Днес премиерът Борисов спаси от отговорност Пламен Георгиев, като му остави вратичка за измъкване... От опит знаем, че тези проверки продължават месеци и години. Това е начин да се замете случаят, да се забрави от обществото и Пламен Георгиев да се върне на бял кон някой ден”, коментира Нинова.

Острата й реакция не изненада управляващите. Въпреки атаките от „Позитано” към шефа на КОНПИ, депутати от ГЕРБ засвидетелстваха подкрепата си към Георгиев. Те няма да свалят доверието си от него, поне докато не станат ясни резултатите от проверката.

„Шефът на КОНПИ, като млад и нов държавник на държавната сцена, и то в борбата срещу корупцията, днес постъпи изключително достойно”, коментира депутатът от ГЕРБ Спас Гърневски.

Симеонов вкара Ангелкова в скандала с имотите (ОБЗОР)

Един друг въпрос обаче беше поставен на дневен ред от редиците на мнозинството.

„Предлагала ли е госпожа Нинова 30 млн. на господин Михаил Миков, за да се откаже от лидерското място в БСП. Аз смятам, че ние имаме доста сериозни източници на информация в тази посока. Очакваме отговора й веднага”, каза на пресконференция народният представител Тома Биков.

Пред NOVA бившият лидер на БСП Михаил Миков отказа да коментира казуса. До момента няма коментар и от страна на БСП.

А в парламента решението на шефа на антикорупционната комисия Пламен Георгиев да се оттегли временно срещна одобрение. Въпросът обаче дали да подаде оставка остана в полето „личен избор”.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.