Сградата е изгоряла за 10 минути

3 000 тома книги изгоряха при пожар в читалище в кюстендилското село Kaтрище. Сградата е изгоряла напълно за десетина минути. Освен библиотеката, са унищожени киносалон и етнографски кът.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Единствената оцеляла книга е Ян Бибиян. Момченце от селото я взело в деня преди пожара, за да я чете, книжката обаче оцеляла. Пожарът е погълнал всичко останало. "Към 21:30ч. плаче една колежка и вика: „Читалището ни изгоря!“. Питам я какво е станало, а тя ми каза: „Изгоря ни читалището!“, и аз тръгнах. Пожарната беше дошла, хората се бяха събрали, обаче пламъкът е до небето. Всеки вика: „Какво стана?", каза секретарят-библиотекар Благородка Ранова.

Води се разследване за причините за пожара. Според местните огънят е тръгнал от старата ел. инсталация. "Ремонтираха покрива, но за ел. инсталацията не съм чул някой да се е занимавал от 56-та досега. Тогава са били едни материалите", каза още Благой Цветков.

"Спасени са съседни къщи, както и помощни помещения в читалището", заяви комисят Светослав Георгиев, началник на РСПБЗН - Кюстендил. В читалището са съхранявани около 4000 тома книги. Съвсем скоро е трябвало сградата да се ремонтира.

Държавата ще осигури пари за възстановяването на читалището в Скребатно

"Действащо читалище с много усилия и труд е построено от нашите предци, така да се каже и имаше хъс от ръководството на читалището да се поддържа и да е действащо и да се обновява с томове книги", каза кметският началник Васил Василиев.

"Ще възстановим - за фонда за книгите и повече ще възстановим, но за сградата не знам. Мъчно и болно ми е", добави Ранова. При пожара не са пострадали хора. От кметството обмислят да открият дарителска сметка, за да възродят читалището максимално бързо.

Репортер: Антон Чавдаров

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.