Нападението е извършено в момент на предаване на съдебни книжа

Пребиха призовкар от Софийския районен съд. Това се е случило, когато се опитал да връчи писмо на търсено лице. Служителят на съда е бил нападнат и бит от няколко души. Разследването по случая продължава.

Въоръжен грабеж на банков клон в София (ВИДЕО+СНИМКИ)

Денят е 27 октомври, а Борислав Цоков разнася едно от последните съдебни писма за деня в столичния квартал „Ботунец” 2. Когато позвънява на адреса на лицето, на което трябва да връчи съобщението, му е отговорено, че търсеният го чака пред блока. Там обаче му е нанесен побой. „Този побой продължи около 5 мин. Казах: „Моля ви, спрете, тръгвам” и те се отдръпнаха”, каза Цоков.

Когато се съвзема, той позвънява на полицията и за медицинска помощ. „На следващия ден си извадих медицинско, констатираха комоцио, кръвонасядания, синини. И досега имам главоболие и замаяност”, коментира Борислав Цоков.

Това е поредният инцидент със служител на Софийския районен съд в последните седмици, след като колежка на Борислав е нападната в квартал „Красна поляна”. На ден призовкарите разнасят между 40 и 70 съобщения сами. „Има и вербална агресия, не само физическа, която се случва всеки ден”, заяви Мария Пенева - началник на отдел "Призовки" в СРС.

Откраднаха голяма сума пари от клон на банка в София

„Необходимо е и по отношение на призовкарите да бъде наложена защита, както и към учители и лекари. Убийство на призовкар - доживотно, за тежка телесна повреда - от 5 до 15 г. В момента санкциите са по-леки - за лека повреда е до 3 години, а се предлага от 1 до 5”, каза Александър Ангелов - председател на Софийския районен съд.

Щатен призовкар получава заплата, започваща от 598 лв. според стажа. Въпреки инцидента Борислав не мисли да сменя работата си. „Професията ми харесва, така че ще продължа да работя съзнателно и съвестно”, каза той.

Репортер: Добромир Николов

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.