Ковачева е обвинена в опит за убийство на новородено

Заради покаянието и тежките условия на труд Апелативният съд в София намали присъдата на акушерката Емилия Ковачева, пребила новородено бебе. Така, вместо 18 години, тя ще лежи в затвора 16. След побоя бебето Никол получи черепно-мозъчна травма, а сега 4 години по-късно то е с епилиптични припадъци и засегнат очен нерв.

4 години след бруталния акт на насилие в столична болница от акушерка към новородено делото приключи на втора инстанция. Присъдата на Емилия Ковачева беше намалена с 2 години.

Акушерката Ковачева удряла малката Никол с юмруци и бутилка

„Наказанието е справедливо, с оглед начина, механизма и служебното положение, което е вземала подсъдимата”, заяви Николай Христов - прокурор, който поддържаше обвинението пред първата инстанция.

„Детето е живо и здраво. Пожелавам на него и родителите му да се възстанови напълно. Тук говорим не за загинал човек, а за изключително неприятен инцидент”, каза Жанет Желязкова - адвокат на подсъдимата Емилия Ковачева.

Осъдиха акушерката, обвинена в опит за убийство на 4-дневно бебе

Според съда в онази нощ Ковачева е ударила делото поне 39 пъти. Родителите на Никол рядко говорят за случилото се, но са категорични, че щетите за детето им са катастрофални.

„Преглеждахме записите не за 1 месец назад, а за повече време. Там се констатира, че извън този период, за който бе повдигнато обвинението, всяка вечер, когато е била дежурна, Емилия Ковачева по този начин е наранявала множество деца”, каза прокурорът Николай Христов.

Само навременното лечение спасило пребитото от Емилия Ковачева бебе

Защитата на Ковачева обаче казва друго. „При лични разговори тя споделя, че няма спомен за подобно нещо, което да е извършила”, коментира адвокат Жанет Желязкова.

Акушерката е осъдена да плати и 400 000 обезщетение на родителите на Никол. След присъдата на втора инстанция тя остава под домашен арест.

„Самият факт, че имаме присъда на въззивната инстанция и то не малка, предразполага едно укриване от подсъдимия”, посочи прокурорът Николай Христов.

Решението на съда не е окончателно и може да бъде атакувано пред Върховния касационен съд.

Репортер: Стоян Нешев

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.