Най-малко 80 души са загинали при нападението

Най-малко две военни бази в Ирак, използвани от САЩ, бяха атакувани от Иран с повече от 10 балистични ракети.

САЩ нямат намерение да изтеглят войските си от Ирак

Президентът Доналд Тръмп заяви, че се прави оценка на щетите. "Всичко е наред", написа той в Twitter и добави, че ще направи изявление на сутринта.

Ракета падна до посолството на САЩ в Багдад, две други удариха военна база (ВИДЕО)

Техеран обяви, че е предприел пропорционални мерки за самоотбрана след убийството на генерал Касем Солеймани.

Ердоган: Убийството на Солеймани няма да остане неотмъстено

За първи път страната поема отговорност за нападение, като държавната телевизия съобщи, че именно Техеран е изстрелял ракетите по базата.

 

Американските инсталации в Ирак през последните месеци бяха атакувани с ракети около 15 пъти, но никога досега Иран не е поемал отговорност за тези нападения.

Тръмп с гневна закана към Иран: Държим на прицел 52 важни цели

Атаката дойде, след като протехеранските фракции в Ирак си обещаха да обединят сили, за да „отговорят“ на смъртоносния американски удар миналата седмица край летището в Багдад. При атаката беше убит иранският генерал Касем Солеймани, определян за "кръстник" на мрежата на Техеран в региона, и върховният командир Абу Махди ал Мухандис, заместник-ръководителят на иракската военна мрежа Хашид ал Шааби. 

“Няколко пъти съм казвал, по време на друг американски президент, който много прилича на се сегашния и който беше зъл, говореше безсмислици и беше казал много неверни неща срещу нас. И тогава аз казах, че времето, когато удряха и бягаха свърши. Ако ни ударите, ще бъдете ударени.Те знаят това. Tе знаят, че ако започнат конфронтация с нас и се заплетат военно, ще се спънат. Те могат да ни навредят, но ще навредят и на себе и то много повече и те го осъзнават”, заяви аятолахът на Иран Али Хаменей.

Борсите реагираха веднага с поскъпване на петрола. В азиатската търговия тази сутрин цените се повишиха с около 3,5 на сто.

Няма данни за пострадали български граждани в Ирак.