Темата коментират депутатите Тома Биков и Явор Божанков

Кризата в Перник е сред основните мотиви на социалистите за внасяне на четвърти вот на недоверие срещу кабинета „Борисов 3”. В студиото на „Събуди се” от червената опозиция заявиха, че целите, които си поставят с този вот са „реалните промени” и разрешаването както на кризата с водата, така и на проблема с мръсния въздух и внесения нелегално от Италия боклук. От ГЕРБ контрираха, че ако вотът на недоверие се окаже успешен, то той би задълбочил кризата в Перник, особено след като кабинетът вече има готово решение за излизане от водната криза.

„Нашето намерение е да проведем спокоен разговор около сектор „Околна среда”. Водната криза в Перник далеч не е единственото основание да внесем вот на недоверие срещу правителството. Можем да го направим и без вот, но дотук ние сме алармирали за всеки проблем в трите компонента на околната среда”, заяви депутатът от БСП Явор Божанков.

Продължават консултациите на опозицията по вота на недоверие

„Работата на опозицията е именно да вади проблемите и там, където има пропуски, да ги посочва на правителството. Направили сме го, не са взети мерки, затова крайната мярка, която можем да вземем, е да внесем вот на недоверие. Целта ни е и с това да фокусираме и цялото обществено внимание в тази посока и да ангажираме максимално обществото с тази тема”, каза още той.

 

 

„В рамките на този парламент, ние почти винаги сме постигали съгласие по отношение на приемането на закони, свързани с въздуха и с екологията. Постигали сме съгласие и с БСП, в това число. Законодателната политика традиционно е рестриктивна по отношение на тези неща”, коментира депутатът от ГЕРБ Тома Биков.

БСП търси подкрепа за вота на недоверие

„Страхувам се, в този дебат, да не направим така, че покай сухото да изгори и суровото. С това визирам рециклирането на отпадъците. Това е една много важна политика. Тя, сама по себе си, не е лоша. Ако няма рециклиране, то ние трябва да струпваме тези боклуци. Освен че внасяме боклуци, ние също така и произвеждаме и изнасяме такива”, каза още той.

Целия разговор гледайте във видеото.