Решението се очаква да бъде потвърдено днес

Постигнат е консенсус в ЕС относно решението за започване на преговори с Република Северна Македония - безусловно и с искане за провеждане на първата междуправителствена конференция веднага след одобряването на преговорната рамка. Това заяви вицепремиерът по европейските въпроси Буяр Османи, предаде БГНЕС.

Пендаровски обяви извънредно положение в Северна Македония

Според Османи, решението се очаква да бъде потвърдено днес, а след това на 24 март то ще бъде официализирано от министрите за Европа и външните работи и след това на среща на върха на лидерите на ЕС, насрочена за 26 март под формата на видеоконферентна връзка.

„Това е изключително добра новина, не само заради постигнатия консенсус от всички 27 държави-членки по отношение на всички различия, които съществуват през последните 15 години, но е и наистина исторически момент за държавата. Все пак днес и през следващите дни това трябва да бъде официално потвърдено“, каза Османи.

Коронавирусът анулира изборите в Северна Македония

Положителните новини от Брюксел, както информира Османи, идват след срещата на постоянните представители на ЕС, на която беше обсъдено разширяването.