Темата коментира Пейо Майорски от Асоциацията за защита на потребителите

Депутатите приеха таван на цените за основните стоки. Цената на продуктите ще бъде изчислявана средноаритметично на базата на тяхната стойност в последните три месеца.

„Със сигурност това ще даде успокоение на потребителите, защото те са чувствителни на тази тема. Факт е, че въпреки истеричното пазаруване след обявяването на извънредното положение, спекула с цените на основните продукти и на храните, като цяло – нямаше. Има повишение с 2-3 стотинки на някои продукти, което обаче е незначимо”, коментира в студиото на „Събуди се” Пейо Майорски от Асоциацията за защита на потребителите.

Мерки за ограничаване спекулата с цените на стоките при извънредното положение прие НС

Оказва се, че с по-висока цена на българския пазар са лимонът и джинджифилът. „Това са продуктите, за които можем да прочетем в социалните мрежи, че помагат за здравето, повишават имунитета ни и ни пазят от заболяване”, посочи Майорски.

Пейо Майорски коментира и от какво трябва да се пазим при покупки онлайн. „Потребителите трябва да внимават страшно много какво и от къде си поръчват. Дали използват платформите за свободна търговия, или се обръщат към онлайн магазини на оторизирани търговци”, каза той.

Има ли спекула при цените на лекарствата?

„Да се ограничи възможността на хората да пазаруват всякакви продукти в голям обем е добра идея, защото ще има повече за много потребители”, смята Майорски.

Повече за цените гледайте във видеото.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП