В София има 11 новозаразени

Общо 186 са заразените с COVID-19 у нас до момента. Това съобщи началникът на Националния оперативен щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски на редовния брифинг във ВМА в неделя следобед. 

Президентът наложи частично вето на Закона за извънредното положение (ВИДЕО)

В София има 11 новозаразени. 8 от тях са потвърдени във ВМА и 3 в Националната лаборатория. Регистрирани са още заразени в Стара Загора, Карлово и Бургас. 

Интензивното отделение на столичната белодробна болница е под карантина, тъй като има случаи на заразени от персонала, обясниха по време на брифинга.

„Не допускам, че до средата на април положението ще бъде овладяно. Математическите анализи, които се правят при нас и в БАН, показват, че се намираме в дъното на изкачването. Кога ще се изкачим и с каква скорост – не можем да кажем“, поясни Мутафчийски. По думите му вероятно пикът на болестта ще бъде до 2-3 седмици. 

ЗА ПАНДЕМИЯТА ОТ ПЪРВО ЛИЦЕ: Разказ на българин, бил под карантина в Ухан

„Тогава трябва да бъде отменено извънредното положение, но дали това ще стане, още не е ясно“, коментира Мутафчийски.

„Предпазните маски са за болните хора, за да не заразяват останалите. Когато здравите хора носят предпазни средства, получават едно фалшиво успокоение. Ако им дава спокойствие, да ги носят, но едва ли ще ги защити в пълна степен“, поясни началникът на щаба.

Най-важните мерки в Закона за извънредното положение (ОБЗОР)

„Изпреварваме много голяма част от страните, в които в момента се налагат такива мерки. Там обаче ситуацията е изтървана. Ние ги налагаме, за да не стане същото. Това може би е и причината за многото колебания, въпроси и реакции, че мерките са прекомерни

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП