Министърът увери, че ще се осигури безвъзмездна финансова помощ за малките предприятия

Най-големият кошмар са човешките животи, а след това всички последици. Но трябва да мислим така - "Всяко зло за добро". Много тежко криза, много тежка ситуация, но ние трябва да излезем по-силни от нея. Това е целта на всяка една такава криза. Това заяви в ефира на "Събуди се" министърът на икономиката Емил Караниколов.

БИЗНЕС ПО ВРЕМЕ НА ЕПИДЕМИЯ: Как Община Петрич подкрепи търговците

"Относно нашата икономика съм сигурен, че в зависимост от периода, в който ще продължи кризата, състоянието й ще става все по-лошо. Този въпрос е много сложен, защото такава форма на криза не се познава. Когато започна някаква криза, тя е в някой сектор, няколко години преди това. Тук видяхте, че всичко стана за месеца. Преди коронавируса имаше сигнали за забавяне на икономиката, но те се следяха и се очакваха в края на 2020 година или в средата на 2021 година. Ние казваме икономическа криза, но ще дойде и социална криза. И то не толкова заради извънредни мерки в България", обясни той.

Столична община създава икономически съвет за подкрепа на бизнеса в София

Министърът е разговарял с представители на бизнеса, които са го уверили, че са осигурили защитно облекло за работниците. Проблемът пред тях са спрените поръчки от европейски страни, в които има криза. Според него ще има сериозен проблем с износа.

"В един момент обаче пазарите ще отворят. И тогава този, който е най-добре подготвен, който си е запазил предприятията и работниците, той ще успее по най-бързия начин да завърти колелото и да възстанови своите поръчки", смята той.

Близо 7 000 души са регистрирани в бюрата по труда само за миналата седмица

"В тази ситуация нещата се менят всеки ден. От тази гледна точка предприехме краткосрочни мерки, които са допустими по закон. Обръщам внимание, че САЩ приеха милиарден бюджет. Понеже всички питат за безвъзмездни средства, съм длъжен да уточня - ще има и такива. Ще се помага на физически, микро- и малки и средни предприятия. Средствата ще идват по оперативни програми", обясни Караниколов.

Целия разговор с министъра на икономиката Емил Караниколов гледайте във видеото.