Това смята кметът на града Бил де Блазио

Печален рекорд отбеляза и американският щат Ню Йорк. 630 души са починали за един ден от COVID-19. Губернаторът каза, че особено тревожно е положението на Лонг Айлънд, където по думите му "заразата се разпространява като пожар".

Над 700 починаха от COVID-19 във Великобритания за денонощие

Апаратна вентилация може да е необходима за 5 000 нюйоркчани, заразени с корнавирус следващата седмица, смята кметът на града Бил де Блазио. Ню Йорк е в епицентъра на коронавирусната епидемия в САЩ.

Повече от 3500 души починаха от новата болест само в Ню Йорк. Експерти изчисляват, че цялата следваща седмица данните от този щат ще са като днешните или по-лоши. Първият заразен в Ню Йорк беше регистриран едва преди 30 дни. Медиите отбелязват колко бързо положението е станало много тежко. За един месец заразените в щата станаха над 100 хиляди, което поставя под непосилен натиск здравната система.

Тръмп: В следващите дни се очакват голям брой смъртни случаи

"Вярваме, че в даден момент следващата седмица ще имаме 5000 души, които може да се окажат на командно дишане", каза де Блазио пред CNN. Според него през следващите месеци Ню Йорк ще има нужда от 45 хиляди лекари и медицински сестри, за да преодолее тази криза.

"Нуждаем се от още 60 хиляди легла през следващия месец, защото ще има експлозия на случаи на заболявания и хората ще се нуждаят от лечение в рамките на седмици ", каза кметът.

Де Блазио отново се изказа в подкрепа на националната мобилизация на военните. "Президентът трябва да даде заповед. Трябва да кажа, че това е равносилно на война", подчерта кметът.

Тръмп каза в събота, че хиляда военни лекари ще бъдат изпратени в Ню Йорк, където има най-много смъртни случаи, свързани с коронавируса.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП