Разтревожени родители и педиатри пишат до NOVA и изказват опасенията си

Разтревожени родители с малки деца сигнализират, че пропускат редовни ваксини заради извънредното положение. Оказва се, че  на бебетата, които са родени през декември, не са правени никакви ваксини. Притеснени педиатри също пишат до NOVA.

От декември месец  кабинетът на д-р Ира Маркова е необичайно тих и това сериозно я безпокои. Според нея, затишието сега може да означава проблеми в бъдеще. „Тези бебета, които са да кажем от 0 до 5 месеца, родените декември до месец май, това са 5-6 месечните деца и практически няма да имат защита. Аз имам няколко бебета на 13 месеца, на които трябваше да се направи морбили, заушка и рубеола. Всички знаем, че продължава морбилито, а на пролетно време се засилват всички шарки, най-общо казано. Другата имунизация е хекса ваксината за най-малките. Вътре са дифтерия, тетанус, детски паралич, бебешкия менингит така наречен. Това е много сериозно нещо. Няма как до 6 месеца това дете да стои непокрито от тези толкова важни болести. И пневмококовата ваксина, която е за пневмококите, които след вирусна инфекция могат да се намесят в сериозни бактериални инфекции при бебетата”, коментира педиатърът.

Доц. Велизар Шиваров: Всякакви ваксинации в този период трябва да се избягват

„В момета има заплаха от детски паралич и епидемия в Пакистан и Афганистан. В момента имаме случаи 260 от началото на годината за морбили. Което е опасно за неваксинираните деца”, казва и проф. Тодор Кантарджиев от Националния оперативен щаб за борба с коронавируса.

Главният здравен инспектор, д-р Кунчев, също член на щаба в отговор на въпрос за ваксините  напомни, че всяка година има спирания на имунизацията по време на грипна ваканция.

Според педиатърът на терен д-р Маркова, сега забавянето е твърде голямо. А наваксването в последствие ще е трудно и опасно. „Аз имам примерно от моята практика около 10 бебета, които изостават. И още другите не съм ги броила по-големите, защото най-много ме е страх за изцяло неуминизираните деца. Големите деца ще тръгнат на детски градини. И те ще се връщат при малките, които няма да са имунизирани. Какво правим тогава”, попита д-р Маркова.

Затова тя настоява да се помисли за „зелен коридор“ за ваксинация на бебета още сега по време на извънредното положение. Да се определи време от седмицата, в което малките деца да се ваксинират при спазване на стриктни мерки и правила.Лекарката напомня, че едно от основните правила е,че се имунизират само здрави деца без никакви симптоми. „Тук не влизат нито кашлящи, нито кихащи. Подава се на вратата, за да може да не се замърсяват кабинетите. Сега в детските кабинети и въобще в лекарските, на общопрактикуващите лекари, има много малко хора, защото основното е консултацията по телефона. А те са десетки на ден. Но да наблюдаваш по телефон, по вайбър или по скайп бебе, което е на 0, на  1 или на 2 месеца, това е изключително трудно. Тези деца практически са изоставени само на снимки и на наблюдения по новите устройства”, каза още педиатърът.

САМО ПО NOVA: Изследователи разкриха помага ли БЦЖ ваксината срещу COVID-19

Идеята за зелен коридор вече се обмисля от щаба. Това каза проф. Кантарджиев, според когото могат да се отделят няколко поликлиники в някои от областните градове, където да се извършва само  имунизация на децата. Но идеята е замразена, защото в първите дни на месеца е излязъл анализ на Световната здравна организация, който препоръчва да се изчака. Заради допълнителното натоварване на имунните системи в това рисково време. „Мислиме по този въпрос и то доста сериозно мислят хората, които работят това”, каза проф. Кантарджиев.

Именно за далновидност и мисъл за близкото бъдеще призовава и д-р Маркова. Интелигентността е гъвкавост. Трябва за всичко и напред. Не само сега”, заяви тя.

Така към този момент, въпросът с имунизационния календар на децата остава в процес на обмисляне. Главният здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев успокои, че всички ваксини са налице и, че в първия възможен момент ще се възстановят ваксинациите.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП