Истинският брой на починалите вероятно е по-висок

Пандемията от коронавирус вече е отнела живота на 100 000 души по света. Половината от тях са починали само в три държави - Съединените щати, Италия и Испания. Истинският брой на починалите вероятно е по-висок. Причината е, че много държави не включват в официалната статистика хора, починали извън болниците.

635 станаха потвърдените случаи на COVID-19 у нас

Специалистите все още не могат да определят с точност колко смъртоносен е вирусът. Учените припомнят, че много от починалите с коронавирус са възрастни и болни хора, които са били близо до смъртта и без коронавируса.

Добрата новина е, че излекуваните са близо 4 пъти повече от починалите. А лошата, че и до днес не може да се определи кой ще получи тежки усложнения след заразяване. Възрастта и заболяванията невинаги са определящи.

КРИЗАТА С COVID-19 В АВСТРИЯ: Разказът на българка, живееща във Виена (ВИДЕО)

Южна Корея продължава да e страната, преборила заразата най-бързо и ефективно. Само в Дегу в края на февруари имаше близо 7 000 регистрирани случая. Днес градът обяви, че няма нито един новозаболял. При това успехът беше постигнат с по-ниски нива на социална изолация и без масово затваряне на магазините и фирмите.

„В страната има 27 нови случая, което е спад в сравнение с вчерашните 39. В Дегу докладваха нула нови случая”, обясни заместник-министърът на здравеопазването Ким Кан Лип.

Колко са реално хората по света, заразени с коронавирус?

Корейците приложиха методи, различни от всички други. Още след първите случаи централизирано беше заповядано на медицински компании да разработят тестове за вируса. Произвеждаха се по 100 000 на ден. Бяха отворени 600 центъра за тестване и още 50 центъра, през които се преминаваше с коли. Така много болни бяха изолирани още преди да са развили симптомите като треска и кашлица, в която фаза са най-заразни.

Бяха използвани дори методи като следене на мобилните телефони и кредитните карти, за да се види къде са ходили хора, оказали се по-късно заразени. На хиляди граждани бяха изпращани СМС-и, че в техния квартал е открит заразен и дори кой е той и кой автобус е използвал.

Над 1 милион души по света са заразени с коронавирус

Страната предупреждава, че втора вълна може да има, но първата беше отблъсната успешно.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП