Експерната група на Белия дом обяви, че очаква броят на заразените да започне да намалява

САЩ стана първата държава в света с повече от 2 000 смъртни случаи за едно денонощение. Данните от университета Джон Хопкинс показват, че за последните 24 часа в страната са починали 2108 души. Заразените са повече от половин милион.

САЩ могат в скоро време да задминат Италия по брой на смъртните случаи, но експертната група на Белия дом обяви, че очаква броят на заразените да започне да намалява.

"Минималният брой спроед предвижданията беше 100 000 смъртни случаи, но мисля, че ще бъдем под това. Трудно е да повярваш, че ако имаш 60 000 ще си щастлив. Никога не можем да се радваме, но това е много по-малко, отколкото се смяташе първоначално", каза президентът Доналд Тръмп.

Още един починал с коронавирус у нас, 648 са потвърдените случаи

Италия удължи мерките за блокада до 3 май, но разреши на някои магазини да отворят. "Това е трудно, но необходимо решение, за което поемам цялата политическа отговорност", каза още министър-председателят на Италия Джузепе Конте.

Световната здравна организация предупреди, че вдигането на мерките във всички държави е твърде рано. "Знам, че някои държави планират преходен период по рестрикциите, които принуждават хората да стоят у дома. СЗО иска тези мерки да бъдат вдигнати, но това може да доведе до връщане на инфекцията. Пътят надолу може да бъде толкова опасен, колкото и нагоре, ако не се ръководи правилно", заяви президентът на СЗО Тедрос Гебрейсус.

САЩ ще помага на Италия в борбата с COVID-19

Турция нареди 48-часова пълна блокада на 31 града, включително Анкара и Истанбул. "От тази нощ затваряме автомобилните входове и изходи на 30 големи града", добави президентът на Турция Реджеп Ердоган. Забраната за излизане през уикенда започна през полунощ, но започна само два часа по-рано, което доведе до паника и огромна блъсканица в магазините.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП