Оптимистични новини, макар и с голяма доза предпазливост, идват от Великобритания

Европа в момента е в окото на бурята от COVID-19 предупреди Световната здравна организация. Броят на случаите на Стария континент наближава милион. А в Съединените щати, въпреки рекордния брой смъртни случаи и заразени се очаква президентът Тръмп да обяви курс към вдигане на мерките.

СЗО за пандемията от COVID-19 в Европа: Предстоят критични седмици

Световната здравна организация обяви, че около 50 процента от глобалния товар на паднемията пада върху Европа. 

„От 10-те държави в региона с най-голям брой случаи, има знаци на оптимизъм по отношение на намаляване на броя на случаите през последните седмици в Испания, Италия, Германия, Франция и Швейцария. Но малките позитивни сигнали в някои държави са помрачени от непрекъснато увеличаващите се нива в други държави, включително Великобритания, Турция, Украйна, Беларус и Руската федерация. Следващите няколко седмици ще бъдат критични за Европа”, каза Ханс Клуге, регионален директор на СЗО за Европа.

И докато СЗО призовава за солидарност между държавите, в Съединените щати отбелязаха печален рекорд. Почти 2600 души са починали само за денонощие - най-големият брой жертви, регистриран от която и да е страна в света за един ден. А президентът Тръмп обяви, че е преминат пика на новите случаи на зараза с коронавирус.

Грешки, които правим по време на пандемията, без да осъзнаваме (ВИДЕО)

„Трябва да останем бдителни, но е ясно, че нашата агресивна стратегия работи и то много добре. Борбата продължава, но данните показват, че на национално ниво преминахме пика на новите случаи. Надявам се, че това ще продължи и ще запазим този напредък“, каза Доналд Тръмп.

Оптимистични новини, макар и с голяма доза предпазливост, идват от Великобритания.

„Нашето мнение е, че вероятно достигаме пика на епидемията, но е твърде рано да сме сигурни в това и да започнем да мислим за следващите стъпки”, обясни главният медицински съветник на британското правителство Крис Уити.

Съседните ни Сърбия и Северна Македония са страните на Балканите с въведени най-строги ограничения от началото на пандемията от COVID-19. Гражданите и на двете страни ще прекарат Великден при пълна забрана за напускане на домовете. От известно време Белград и Скопие налагат полицейски вечерен час през седмицата и задължително стоене по домовете през уикенда. Забраната за излизане от вкъщи, включително за пазаруване и за ходене до аптеката, ще бъде удължена този уикенд до вторник заради великденските празници. Над 4800 души са заразените с коронавируса в Сърбия, а 99 са починали. В Северна Македония заразените са около 1000, а смъртните случаи - 45.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП 

ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО