Ще овладеят ли заразата в махалата?

Расте броят на заразените с коронавирус в пловдивското село Брестовица. Те вече са 22-ма. Местната власт затяга мерките в ромската махала , в която от вчера е засилено полицейското присъствие.

От днес жителите на махалата няма да могат да влизат и излизат  свободно от нея. Ще бъде осигурен „зелен коридор“, чрез който те могат да идат на лекар, до кметството или на лекар.  Махалата в Брестовица осъмна с 9 нови заразени. Сред тя са три деца- на 9 и 10 години. Трима са в болница. „Категорично от двете фамилии, т.е. можем да кажем, че проблемът е локализиран до голяма степен”, каза Владимир Маринов, заместник-кмет на община „Родопи“.

НОВО ОГНИЩЕ НА COVID-19: Извънредна ситуация в пловдивското село Брестовица

„Вчера беше извършена дизенфекция на района. Хората не трябва да напускат домовете си, ако не е необходимо. Контролът на влизане и излизане от махалата ще бъде засилен. Все още нямаме решение за масово тестване“, допълни той.

Според него пълна блокада на селото не е небоходима. За момента засилено полицейско присъствие има само в махалата.

 

 

Жителите на махалата категорично отричат заразата да е внесена от Германия. Убедени са, че тя е пренесена от жена, лежала в болница в Пловдив.   „Една жена е била в болницата, оперирана. Там лекарите се бяха заразили. Жената не е усетила как е донесла, приносила е тук заразата в семейството си и то си пролича, защото техните семейства едно на друго се заразиха”, каза Анка Маркова.

Всичките 7 мъже, които са се прибрали от Германия са изкарали вече карантината. Нито един от тях досега не развил симптоми, твърди Илия Атанасов,  който е един от завърналите се. От Националния щаб съобщиха, че до момента в махалата са изследвани 85 души. „Общата бройка на положителните в Брестовица е 22-ма. В резултат, на което няма карантина на селото. Има заграждения само на двете улици, където се намират двете къщи на двете фамилии, в които са всъщност всички положителни.  Но сме заложили по план след 10 дни да направим ново тестуване и на засегнатите, и на техните контактни”, каза главният държавен инспектор д-р Ангел Кунчев.

Карантинните мерки в махалата се затегат допълнително от днес. Забраната да излизат от квартала ядоса част от хората . „Нашите мъже трябваше да отиват на работа, сега сме затворени никъде не може да отиваме. Къде ще върви на работа. Няма. Не ни пускат”, коментира Зюмбюла Бангеева.

Кварталът ще остане под блокада 14 дни. Пред домовете на хората, които са под карантина има екипи на жандармерията. В Брестовица живеят общо 500 души.

Повече гледайте във видеото.

Вдигнаха карантината в Паничерево

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!