Това стана ясно от изказване на премиера Бойко Борисов

В момента се работи по изготвянето на примерен алгоритъм за постепенно отваряне на детските градини, които трябва да е готов до 21 май. В него ще бъдат разписани изискванията към родителите, децата и персонала в детските заведения.

„Надявам се детските градини около 24 май да ги отворим”. Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на инспекцията на интерконектора България-Гърция.

Не е ясно дали това ще стане накуп за всички детски градини, или поетапно. Решението трябва да бъде взето до няколко дни.

Предстои да бъде решено и за отварянето на театрите, но при ползване на 30% от капацитета им. Това ще зависи от климатичните и вентилационните системи в тях, обясни Борисов.

Интерконекторът България-Гърция ще бъде изграден в срок

В понеделник ще бъде внесен и законопроектът за бъдещите държавни бензиностанции. Планът на правителството - държавни бензиностанции в областните градове в най-кратки срокове. Мярката нямала за цел да застраши бизнеса, а да вкара здравословна конкуренция- коментира още премиерът

„С една държавна компания, каквато има и в Унгария, и в други страни, да имаме готовност при такава криза да не може никой да ни направи дъмпинг или да ни постави на колене. Искаме да имаме до 100 бензиностанции в областните градове, където при криза да сме осигурили необходимото”, каза Борисов.

Борисов коментира и случая с Васил Божков. Премиерът каза, че и финансовият министър, и той самият са говорили с бизнесмена. „Дотогава нямаше такива обвинения. Нормално беше да разговаряме, както ни се обаждат от „Шел”, OMV. Нещо произлязло ли е от тези срещи? Някаква промяна в закон или облагодетелстване на фирмите на г-н Божков, имаше ли?”, попита премиерът.

 

Премиерът обяви всичко това, докато проверяваше изграждането на интерконектора България-Гърция в района на Хасково. С него беше министърът на енергетиката Теменужка Петкова. 

Газопроводът е дълъг около 180 км, като около 150 км от него са на българска територия. Дейностите по реализацията на интерконектора напредват въпреки непредвидената обстановка, свързана с мерките против разпространението на COVID-19, заваряването на тръбите вече тече на територията и на двете държави. 

Над 70 км от тръбите вече са доставени на територията на двете държави, като се работи активно по разчистване на полосата и полагане на тръбите на терен. Подготвените за заваряване тръби по трасето на българска територия вече са 7 км. От началото на месец май дейностите по заваряване на тръбите също напредват. Към момента има изпълнени 50 бр. ръчни заварки, предстои начало и на автоматичните заварки. Вече е стартирал и безразрушителният контрол на изпълнените заваръчни съединения.

Около 50 км полоса е разчистена, като 35 км са на територията на България, а останалите - на територията на Гърция.

Проектът IGB предвижда изграждането на междусистемна газова връзка, която да свързва газопреносните мрежи на Гърция и България. Общата дължина на газопровода е 182,6 км, като капацитетът му за пренос на газ е 3 млрд. кубични метра годишно с опция да достигне до 5 млрд. кубични метра.

 

 

Трасето на газопровода е разделено на 7 основни лота, като най-късият е с дължина 9,55 км, а най-дългият - 71,90 км. 106 км от трасето на българска територия ще бъдат изградени посредством автоматично заваряване, а останалата част от 45 км - чрез ръчно заваряване.

Близо 50% от необходимите количества тръби за реализацията на проекта вече са произведени. Доставките са разпределени в пет основни транша, като първите два от тях вече са завършени успешно. Производството по третата партида тече. Съхранението на тръбите се осъществява в четири складови бази на територията на Гърция и България – съответно близо до градовете Комотини, Хасково, Момчилград и Димитровград. Работата по производството и доставката на линейни тръби за газовия интерконектор се извършва по график въпреки непредвидената обстановка, свързана с разпространението на коронавируса.

„Благодарни сме за усилията, които всички екипи положиха, за да може реализацията на проекта IGB да напредва въпреки необичайните обстоятелства, пред които светът е изправен в последните месеци. ICGB остава в непрекъсната координация с основните изпълнители по проекта, за да се гарантира, че дейностите по изграждането на интерконектора продължават в синхрон с всички необходими мерки за безопасност на служителите, тъй като поставяме здравето и сигурността на хората на първо място“, заявиха изпълнителните директори на проектната компания ICGB Теодора Георгиева и Константинос Караянакос. Двамата подчертаха, че се полагат усилия наложилата се реорганизация на дейностите във връзка с коронавируса да не афектира сериозно сроковете по изграждане на интерконектора. „Към момента нямаме основания да смятаме, че е реалистично да има сериозни отклонения от първоначално заложените срокове за изпълнение по договор“, изтъкнаха изпълнителните директори.

 

 

Всички чуждестранни работници, които влизат на територията на България с цел работа по проекта IGB, се подлагат на задължителна 14-дневна карантина. Проектната компания и нейните партньори осигуряват тестване за коронавирус за всеки новопристигнал служител, като към момента няма нито един регистриран положителен случай.

По време на инспекцията беше обявено, че водата в Хасково вече е чиста от уран и алфа активност и в понеделник да бъде обявена за годна за пиене.

Репортер: Димитър Иванов

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.