Решението си президентът обяви в петък

Съединените щати прекъсват връзките си със Световната здравна организация. Решението беше оповестено от президента Доналд Тръмп, който обвини организацията, че се е провалила в това  да потърси отговорност на Китай за пандемията от коронавирус.

САЩ късат отношения със Световната здравна организация

Решението на Вашингтон означава, че Съединените щати спират средствата, предназначени за СЗО. Страната е най-големият дарител с повече от 400 милиона долара през 2019-та година.

„Защото те не успяха да направят поисканите и много необходими реформи, ние днес прекъсваме връзките си със Световната здравна организация и пренасочваме тези средства към други глобални и спешни инициативи за общественото здраве”, посочи американският президент.

Доналд Тръмп, който се бори за преизбиране в края на годината, често е критикуван за начина, по който администрацията му се справя с пандемията. Повече от 102 000 души са починали в Съединените щати от COVID-19. Това е най-големия брой жертви в света. Президентът често обвинява Китай, че се е опитал да прикрие пандемията.

Тръмп: Коронавирусът е много лош подарък от Китай

„Светът страда в резултат на злоупотребата на китайското правителство. Прикриването на вируса в Ухан позволи на болестта да се разпространи по целия свят. Тя отне живота на повече от 100 000 американци и милиони по целия свят”, подчертава Тръмп.

Критиката му за начина, по който СЗО отговори на пандемията, започна миналия месец, като още тогава той заплаши да спре финансирането ѝ. Президентът заяви, че Организацията е подвела света за вируса и я нарече „марионетка на Китай“.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.