Основна тема беше пандемията от коронавирус и мерките за ограничаването й

Пандемията доведе до необичаен дистанционен дебат между кандидатите за президент на Съединените щати. Вместо един срещу друг, Доналд Тръмп и Джо Байдън отговаряха на въпросите на зрители по едно и също време, но по различни телевизионни канали.

Двете участия протекоха много различно. По Ен Би Си водещата настъпателно контрираше Доналд Тръмп в опитите му да заобиколи дадени теми. В същото време, в Ей Би Си водещият оставяше Джо Байдън да дава дълги, понякога заобиколни отговори.

Кой говори на български в предизборен клип на Джо Байдън? (ВИДЕО)

Савана Гътри, журналист: "Само преди седмица, вие споделихте със своите 87 милиона последователи в Туитър, конспиративна теория, че Джо Байдън заповядал на "тюлените" да прикрият фалшивата смърт на Осама бин Ладен. Защо изпращате такава лъжа на вашите последователи?"

 Доналд Тръмп, президент на САЩ: "Не знам нищо за това."

Гътри: "Вие го споделихте."

Тръмп:"Това беше ретуит. Просто мнението на някой човек, което аз ретуитнах. Хората да решат сами за себе си, аз не взимам позиция"

Гътри:  "Не разбирам. Вие сте президентът. Не сте откаченият чичо на някого, който споделя безразборно."

Тръмп: "Това беше ретуит. Правя много такива, защото медиите са толкова фалшиви и корумпирани, че ако не са социалните мрежи, не само Twitter, а всичките, няма изобщо да се чува думата ми."

Гътри: "Ами, тази дума беше лъжлива."

Тръмп нападна Twitter и Facebook, блокирали компромати за Байдън

Повечето наблюдатели смятат, че зрителите не са научили нови неща, но участието на Тръмп е било много по-интересно за гледане от това на Байдън. Не се оправдаха очакванията, че Джо Байдън ще направи гафове. Ветеранът на допусна сериозни грешки и се придържаше към основните си послания.

"Думите на президента на страната са от значение. Дали са добри, лоши или индиферентни, те носят тежест. И когато президентът не носи маска или се присмива на такива като мен, които носят, хората си казват - ами, явно носенето на маска не е толкова важно", заяви Джо Байдън, кандидат за президент на САЩ.

Както в предишния дебат, Доналд Тръмп се видя принуден да се защитава за това как неговата администрация е реагирала на пандемията. Съединените щати са най-засегнатата страна в света и много анализатори смятат, че това може да се окаже решаващо за изхода от изборите.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.