Напливът е огромен, не се очаква спад на новите случаи

Криза с местата в болниците и в САЩ. Поне 10 щата отчитат дневен прираст от над 1000 случая на заразени на 1 милион население. Това прави поемането на болните от наличните здравни заведения невъзможно. В същото време спад в нивата на заразените не се очаква.

Пациентите с COVID препълниха болниците отвъд Океана. Има недостиг на легла, персонал и апаратура. Според лекари нивата са критични.

Страната отбеляза 13 поредни дни на увеличаване на броя на хоспитализираните.

Светът е обхванат от втора вълна на пандемията от COVID-19

Пенсилвания и Охайо обявиха, че до края на седмицата ще са запълнени всички болнични легла.

Въпреки призива на здравните власти да не се пътува при сегашната ситуация, започна масово пътуване за Деня на благодарността. Извиха се опашки за тестове, за да се използват самолети.

„Искам американците да са наясно, че се намираме на ключов етап от борбата с болестта.  Увеличават се броят на заразените, хоспитализацията, смъртните случаи. Моля, гражданите, изтърпете още малко! Нека Денят на благодарността бъде в ограничен състав”, призова Джером Адамс, главен хирург на САЩ.

Подобни са предписанията и на Световната здравна организация. От централата казаха, че тази година празниците трябва да са ограничени и с малко хора. Но американците явно са склонни да рискуват. Беше поставен рекорд за най-много пътници по летищата, откакто започна пандемията. Само през уикенда, със самолет са пътували над 3 милиона души.

Губернаторът на Тексас, където има най-много случаи в цялата страна, каза, че щатът няма да наложи нов локдаун, защото повечето заразявания ставали у дома. Други щати налагат ограничения. Столицата Вашингтон затвори от днес всички музеи и зоопаркове. А в Лос Анджелис от утре въвеждат забрана за посещение на ресторанти дори на открито. Но при толкова много пътуващи и толкова различни правила в отделните щати, специалисти отвъд Океана прогнозират ново ръст на заразата.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.