Разказват кореспондентите от Виена и Париж – Миа Сантова и Петя Желева

Затварянето в Западна Европа изглежда, че дава резултат, тъй като случаите на заразени с коронавирус в големите европейски страни намаляха. Във Франция в началото на месеца беше регистриран пик на новозаразените за денонощие – над 60 000 души, в края на месеца броят им е около 12 хиляди. Какви точно резултати даде локдауна и какво се предвижда занапред разказват кореспондентът от Виена Миа Сантова  и от Париж - Петя Желева.

COVID-19: Страни в Европа подготвят поетапно вдигане на ограниченията

Австрийският канцлер Себастиан Курц заяви в интервю, че народът ще трябва да се научи да живее с ограничения. Австрия е под ключ вече втора седмица. По думите на Курц животът няма да се върне към предишния си вид, а отварянето трябва да става с малки стъпки и след 7 декември. Целта е максимално да се избегне трети локдаун. Канцлерът подчерта, че самият той е искал да се затвори по-рано, но е срещнал отпор в опозицията и местните власти.

В Австрия в сряда започва масово тестване. Учителите ще бъдат част от първата вълна. По думите на властите масовото тестване няма да бъде готово преди 19-20 декември. Само във Виена трябва да се направят около 1 200 000 теста. Предвижда се да се изследват по 500 души на ден. Армията също е включена в работата на тези полеви лаборатории. През тях част от населението ще преминава поетапно. Според властите това ще бъде и тест за предстоящата масова ваксинация.     

Германия, Франция и Италия искат общо затваряне на ски курортите в ЕС

Очаква се на 7 декември да заработят училищата в Австрия. Все още не е съвсем ясно как това ще се случи. Министърът на образованието съобщи, че се търсят различни варианти за осигуряване на допълнителни помещения, за да се избегне струпването на много деца на едно място. Обсъждат се идеи как салоните и залите да бъдат приспособени за преподаване.

Хотелите започват да отдават стаи под наем за учениците, които нямат възможност да учат вкъщи. Има онлайн платформа, през която да се регистрират. Тази любопитна идея от части ще се финансира и от държавата, за да бъде подпомогнат и хотелиерския бизнес. Обсъжда се и ситуацията със ски курортите и дали те ще останат отворени, или ще затворят.

Франция също е в почти пълен локдаун. Там от вчера вече е в сила първата фаза от новия модел на президента Емануел Макрон, с който се очаква мерките да се отпускат поетапно до 20 януари. Това ще става в три фази.

Протести в Западна Европа срещу продължаващите мерки за борба с COVID-19

Франция лека-полека започва да диша. При първата фаза отпускането на мерките ще е съвсем минимално. През последния месец французите живяха в почти напълно затворена държава – работеха единствено магазините за хранителни стоки, аптеките и здравните заведения. Хората можеха да излизат по 1 час на ден и на 1 км от дома.

Това, което се променя, е, че от петък отвориха абсолютно всички магазини, козметичните салони и храмовете. Хората ще могат да се разхождат по 3 часа на ден и в радиус от 3 км от дома.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си