Основните проблеми са диалога със Сърбия и международното признаване на независимостта

След историческия успех на неговата партия, Албин Курти даде ясно да се разбере, че диалогът със Сърбия не е в списъка с приоритети. Това накара Европейският съюз да припомни, че очаква разговорите  да продължат.

Откакто в Косово се провеждат избори, нито една партия не ги е печелила толкова убедително. Движението „Самоопределение” на бившия премиер Албин Курти има преднина от 30 процента пред най-близкия конкурент. Това изпълва с очакване привържениците му.

"Победата има голямо значение. Надявам се на по-добро бъдеще за Косово и народът му", заяви  Анита Укай.

Байдън поиска от сръбския президент да признае Косово

Албин Курти спечели като обеща две неща. Да се бори с корупцията и връзкарството. И да осигури работни места. Косово има най-младото население в Европа, но същевременно близо 30 процента безработица.

"Знаем какво е важно за хората, които гласуваха за нас. Справедливост и работни места", заяви  Албин Курти, лидер на движение „Самоопределение”.

А това, което не е толкова важно, както според косоварите, така и според бъдещите управляващи, е диалогът със Сърбия. Албин Курти казва само, че няма да прави отстъпки, които да са вредни за Косово. Но директно заявява, че споровете със съседите са на заден план.

ИЗБОРИ В КАТАЛУНЯ: Сепаратистите увеличават мнозинството си

"Съставянето на екип от преговарящи няма да е приоритет за нас. От проучванията на общественото мнение знаете, че диалогът със Сърбия е на шесто или седмо място по важност за народа на Косово", посочи Курти.

 От Европейският съюз побързаха да припомнят, че разчитат новите управляващи да се ангажират с продължаване на диалога с Белград. Първият дипломат Жозеп Борел и еворокомисарят по разширяването Оливер Вархей призоваха да се постигне  всеобхватно споразумение със Сърбия. Но празнуващите победители се вълнуваха от други неща.

“Искаме промяна. През изминалите 21 години само се руши. Няма справедливост, няма демокрация, няма развитие. Искаме да видим как идват в Косово”, заяви Хабибе Имерай.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.
 
Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.
Редактор: Цветина Петкова