Органите на реда казаха, че са били нападнати от голяма група млади хора, които хвърляли камъни, бутилки и бомбички

Полицията в британския район Северна Ирландия призова за спокойствие, след като служители на реда бяха атакувани със запалителни бомби, а коли бяха подпалени през втора поредна нощ на размирици, предаде Асошиейтед прес.

Три автомобила бяха похитени и подпалени снощи в околностите на Белфаст, заяви полицията.
Според органите на реда 30 запалителни бомби са били хвърлени по полицаи при "организирано нападение срещу полицията". Един човек е арестуван.

В петък през нощта при размирици в Белфаст и Лондондери бяха ранени 27 полицаи, а осем човека бяха арестувани. Органите на реда казаха, че са били нападнати от голяма група млади хора, които хвърляли камъни, бутилки и бомбички.

Полицейската федерация на Северна Ирландия призова за спиране на насилието и заяви, че разрушаването на собствените общини не е начин да се протестира или изразява недоволство.

Напрежението избухна, след като някои членове на законодателното събрание на Северна Ирландия се опитаха да порицаят над 20 политици от партията на ирландските републиканци "Шин фейн", присъствали през юни на погребението на бившия началник на разузнаването на Ирландската републиканска армия Боби Стори.

Служители заявиха неотдавна, че няма да предприемат наказателно преследване срещу политиците за предполагаемо нарушаване на ограниченията, наложени във връзка с коронавируса.

Всички главни юнионистки партии поискаха оставката на шефа на полицията на Северна Ирландия заради случая, като настояха, че той е загубил доверието на техните общини.
Първият министър на Северна Ирландия Арлийн Фостър призова младите хора да не участват в безредици и да не нападат полицията.

 

Източник: БТА