Знакови дела срещу органи на реда има още от 2009 г.

Знакови дела срещу органи на реда има още от 2009 г. Пример за такова е дело срещу полицаи, изнудвали крадец на автомобил в Оряхово.

Арести на полицаи в Пловдив (ВИДЕО)

Друг знаков случай, в който полицаи преминават от тъмната страна на пагона, е от 2016 година. Тогава четирима служители на реда бяха арестувани при спецакция на МВР и получиха обвинение за осигуряване на чадър за трафиканти на хора, както и за лично участие в превоза на нелегални мигранти.

„Целият абсурд в това дело е, че човекът, който се занимава с трафик на хора и си признава това, е свидетел, а тези, които му помагат за трафика на хора, са организирана престъпна група и са задържани”, заяви адвокатът на двама от полицаите Емануил Йорданов.

Задържаха полицай от София при акция

На 13-ти юни 2017 г. Окръжният съд в Пловдив остави в ареста двама полицаи, арестувани за крупна кражба. Според обвинението униформените пребили нелегален търговец и присвоили стоката му.

„Моят подзащитен не казва, че е откраднал нещо. Виждате, че не са намерени в дома му нито пари, нито свински опашки, нито някакви други доказателства има срещу него”, подчерта Зоя Тошкова – адвокат на един от полицаите.

В края на същата година двама полицаи от столичното 7-мо РПУ бяха арестувани при спецоперация. Те бяха задържани след получаване на подкуп от 2000 лева в белязани банкноти, за да осигурят чадър на търговци с дрога.

Година по-късно под ударите на закона попадна и шефът на РПУ – Раковски. Основният мотив – корупция. На седми август 2018г. полицай  беше задържан за трафик на бежанци. По-късно той получи и обвинение затова, че ги е ограбил и изоставил в центъра на Карлово. В началото на 2019г. специализираният съд остави в ареста четирима полицаи, обвинени в престъпна схема за изнудване.

Прокуратурата иска постоянен арест за шефа на Трето РПУ в Пловдив

През март 2019 г. се заговори за опасна близост между полицаи и наркодилъри. След като в публичното пространство се завъртяха записи, на които тогавашният началник на сектор „Криминална полиция” – Цветомир Илиев, взема нещо съмнително от Ивелин Иванов, по прякор Мечката.

През февруари 2020 г. МВР разпространи кадри от ареста на двама полицейски шефове, обвинени в това, че са отмъкнали печеливш тото фиш от възрастна жена. А преди дни вътрешният министър Бойко Рашков заяви, че в структурите на МВР има „деморализация” и се закани да се бори с нея до края на мандата си.

Репортер: Николай Беремлийски