При спецакцията бяха претърсени 4 офиса в София

От Специализираната прокуратура съобщиха подробности за разбитата преди дни международна група за финансови престъпления, нанесла щети за 15 милиона евро. При спецакцията бяха претърсени четири офиса в София.

Акция в София срещу международна група за крупни финансови измами

Участниците в международната престъпна група са се възползвали от желанието на потърпевшите за бърза и лесна печалба. Те използвали различни компании за софтуерно разработване и техническа поддръжка, които да създадат сайт за търговия с бинарни опции. След първата си „инвестиция“ жертвите на измамата били насърчавани да влагат допълнителни средства в посочен от групата инвестиционен фонд.

Събраните доказателства сочат, че международната престъпна група е действала в периода от май 2019 г. до септември 2020 г., като е успяла да привлече чрез социалните мрежи и онлайн реклами инвеститори, предимно от Германия. На потърпевшите са били представяни заблуждаващи онлайн диаграми за нарастващи печалби, като за целта били създадени кол центрове в България, Кипър и Украйна с немскоговорящи оператори. Исканията на инвеститорите да им бъдат изплатени печалбите били отлагани по различни причини и винаги с извинения. В действителност средства не са били изплатени на нито един човек. Парите били прехвърляни на групата чрез създадени за целта компании.

Съвместните действия по разследването бяха проведени под координацията на Европейската агенция за правно сътрудничество „Евроджъст“. Прокуратурата в град Гьотинген, Германия, изпрати писмо, в което изказва благодарност за отлично свършената работа на прокурорите от Специализираната прокуратура и следователите от отдел „Следствен“.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.