КПКОНПИ публикува декларациите за имотното състояние на народните представители

Антикорупционната комисия публикува декларациите за имущественото състояние на депутатите от 44-то, 45-то и 46-то Народно събрание. 40 депутати са подали декларации със закъснение, а 10 от народните представители изобщо не са декларирали имущество.

Сред неподалите документи е лидерът на „Има такъв народ” Станислав Трифонов, който беше за кратко депутат в 45-ото Народно събрание. Финална декларация не е подал и бившият премиер Бойко Борисов.

Сред най-заможните се открояват Тошко Йорданов, който има 22 влога, но със символични суми като 43 лева и 85 евро. Общо той има близо 220 хиляди лева и 310 хиляди евро. Не е декларирал недвижимо имущество.

Лидерът на „Демократична България” Христо Иванов пък разполага с апартамент в София и два имота в Белгия. Има и около 300 000 лв.  През март 2021 г. Делян Пеевски е декларирал два апартамента в София и къща с двор, ползва и 14 чужди имота под наем. Той декларира над един милион лева и влогове в евро и долари у нас и в чужбина.

Закъснелите и неподалите имуществена декларация депутати подлежат на административна санкция. Според закона глобата е между 1000 и 3000 лв. Новите депутатите имат срок за подаване на декларациите за имуществото и интересите си. Той започна да тече от момента на полагането на клетвата и ще продължи до 4 януари 2022 година.

ПАРИТЕ НА ВЛАСТТА: Антикорупционната комисия публикува имотите и спестяванията им

А днес в кулоарите на парламента темата за повечето народни представители не беше проблем, но някои отказаха коментар. По закон депутатите се длъжни да подават декларации за имотното си състояние при встъпване в длъжност и при напускане на парламента. Голяма част от тях разказват,че това не е проблем и се случва редовно.

„Депутатите трябва да подават декларации, аз съм подала в срок”, посочи лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Други народни представители пък призоваха декларациите им, които са публични, да се четат и предават коректно. 

„Някои медии написаха, че имам 600 хиляди във влог. Четете ли декларациите? Ако някой ги намери в декларацията ми, по банков път или в сакове и чували, му ги подарявам. Това е безобразие”, категоричен е Даниел Митов от ГЕРБ.

Цацаров: Антикорупционната комисия е отнела 37 имота и 119 МПС през 2019 г.

Други народни представители пък са на мнение, че обхватът в съдържанието на декларацията на депутатите трябва да се разшири.

„Така е редно - хората от държавната власт трябва да са публични  и прозрачни. Аз подавам, откакто съм общински съветник. Там например описвам и сключени сделки, защо и за депутатите да не стане така”, попита Владислав Панев от „Демократична България”.

Имаше и народни представители, които не пожелаха да коментират темата. Пълният списък с имотното състояние на народните представители е публичен на сайта на Антикорупционната комисия.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.