Леглата в болниците са запълнени на 50%

Страната ни мина психологическата граница от един милион заразени с COVID от началото на пандемията досега. В момента, страната е в пика на петата COVID вълна, заяви пред NOVA директорът на националния център по заразни и паразитни болести  проф. Ива Христова.

Стана ясно, че леглата в болниците са заети наполовина. Прогнозата е до края на тази седмица да има ръст с още 10 процента заетост. Според изчисленията обаче, до края на настоящата вълна, леглата няма да се запълнят над 70 процента, което пък е прагът за локдаун. На места обаче има друг проблем - недостиг на лекари, заради много карантинирани медици. Следващите дни ще са решаващи за изхода от петата вълна, смята директорът на Националния център по заразни и паразитни болести.  

Проф. Христова: Омикрон доминира у нас на 90%

„В момента се намирам в платото на пика, т.е. пожарът гори на максимум. Твърде много заболели, пълни болници”, обясни проф. Ива Христова.

Според математика проф. Николай Витанов, след настоящия пик, ситуацията ще се успокои:

„Трендът на новите случаи го пречупихме миналата седмица”, добави той.

Ефектът от по-малкия брой заразени ще се усети в болниците след няколко седмици, тъй като част от вече заразените, тепърва ще потърсят болнично лечение. Не се очаква, обаче, натоварването към болниците да стане неудържимо.

Витанов: Проблемът не е броят на леглата, а недостатъчният медицински персонал

„Системата все още има резерви. Броят на заетите интензивни легла е някъде около 50% от максималния капацитет.  Леглата ще стигнат, въпросът е за медицинския персонал. Дали ще има, който да ги обслужва”, каза още математикът.

Само за денонощие, новозаразените медицински лица са 187. Сериозен кадрови проблем изпитват от дни в болницата в Ловеч, където едновременно се заразиха 12 лекари и сестри. А това доведе до сериозна реорганизация на работата, за да не се прекъсне приемът:

„Бяха преработени графиците, няма затруднения в работата на отделенията. Към момента само очно отделение не приема в момента”, коментира Маруся Върбанчева от РЗИ-Ловече.

Карантината на част болните медици изтича днес. Останалите се очаква да са на работа през следващите дни.

От Националния център по заразни и паразитни болести очакват скоро новият подвариант на Омикрон - BA.2, да стане доминиращ и у нас. Той е още по-заразен, но и протича по-леко.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.