Как се разви мисленето на Путин през годините

"В момента битката е за умовете на хората. Засега Европа се събужда. Ако някой спечели войната срещу Путин, това може да е Европа. Путин не е на нивото на Америка, тя се занимава с Китай". Това заяви за "Твоят ден" Свилен Спасов, създател на поредиците „Власт и отговорност“ и „Безумие и слава“

За него развитието на Путин е най-любопитно. "Той е много амбициозен, в началото на управлението си е реформатор. Оранжевите революции в Грузия и Украйна, както и настъплението на Америка в Ирак, силно го стресна. Затова премина към друг модел - неприятелски - да има централизация и контрол на едно място", коментира той. 

По думите му през 2008 г. настъпва най-важната промяна в мисленето на Путин - вижда, че Западът е слаб и лицемерен към малките държави. "От 2014 г. насам украинските спецслужби са много по-подготвени отколкото някой си е представял. Целта на Путин е да бъде император. Случилото се в Грузия и Крим му дадоха смелост. Западът има голяма вина за конфликта в Украйна, но по-виновна е Европа", сподели Спасов. 

Спасов: Украйна е много ключов етап в противопоставянето на САЩ и Русия

Според него информационната война се печели от Русия до идването на Байдън. А сега е обратното. "Преговорите между Украйна и Русия няма да са лесни. Те ще зависят от това какво се случва с бойните действия, засега украинците се справят. Западът им помага много. Само откритото небе е проблем", подчерта Спасов. И допълни, че в момента битката е за умовете на хората.

Целия разговор гледайте във видеото.

ВСИЧКО ЗА ВОЕННАТА ОПЕРАЦИЯ В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.
Редактор: Илиян Ушеров