Тримата призоваха хората да продължат да спазват мерките

Гражданска инициатива отличи с плакети началника на Военномедицинска академия (ВМА) генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS, професор Тодор Кантарджиев и доцент Ангел Кунчев в знак на признателност за усилията им в битката с пандемията от COVID-19, съобщават от ВМА.

Създадена беше група във Facebook „Благодарност към ген. Мутафчийски, проф. Кантарджиев и доц. Кунчев”.

"Това е едно скромно признание за първите предводители в битката с COVID-19 – членовете на Националния оперативен щаб. Тези хора с авторитета си опитаха да поведат народа в битката с вируса, за което претърпяха доста лични неприятности. Все пак, услилията им спасиха хиляди животи. Затова е този знак – жест на уважение", каза един от авторите на идеята адвокат Станислав Станев.

"Беше изключително напрегнато. Разчитахме много на опита, на това кой какво е прочел – ние имахме мобилизирани хора, които да търсят непрекъснато нови и нови материали, но ние трябваше да ги обработим, да разберем коя е най-вярната стъпка. Всъщност, не се оставихме да вървим след събитията, ние диктувахме събитията и мисля, че го направихме с чест. Затова сме изключително благодарни за Вашата оценка –  опитаха се през месеците да ни втълпят, че нямаме никаква подкрепа, но ние знаехме, че имаме опората на много от вас и наистина сме трогнати", каза генерал-майор проф. Венцислав Мутафчийски.

Той припомни кадрите, които в началото на пандемията показваха медиите от  Китай, САЩ, Италия, Испания, Франция.

"Това беше на нашия гръб. Разбира се, имахме подкрепата на всички институции и успяхме да не допуснем това нещо да се случи и в България. По време на първата вълна, която ние всички наричахме първа, но всъщност на графиката я няма. Да, за Италия я има, за Испания я има, за САЩ я има, за България я няма. Тогава всички западни издания пишеха как една малка България с примитивни средства успя да се справи. Справихме се, защото разбрахме, че трябва да не жалим никакви сили, да мобилизираме абсолютно всичко в обществото, за да може да успеем. И в края на краищата, когато завърши нашата активна работа като щаб, ние можеше спокойно да погледнем назад и да кажем колко много работа се свърши. Затова още веднъж благодарим от сърце за Вашата оценка", каза Мутафчийски.

"Ситуацията с COVID не е приключила. Хората трябва да бъдат още по-бдителни. Отговорността трябва да е индивидуална за всеки. Трябва да се използват маски в транспорта и лечебните заведения“, заяви още Мутафчийски, цитиран от БГНЕС.

"Пандемията продължава и мерките трябва да се спазват, както и е добре процесите на ваксинация да продължат. България има 170 000 активни случая, което не е бройка за подценяване", заяви проф. Кантарджиев. "Имаме един апел към обществото, разумно да се спазва всичко. Болните да си стоят вкъщи. Не бива с лека ръка да падат маските, остава си миенето на ръцете и носенето на маски, където има много хора“, каза още проф. Кантарджиев.

"Четвъртата бустерната доза не е необходима за хора, които пътуват и не са в рисковата група. Ваксинацията не трябва да спира, защото тя още не е достигнала средните за Европа нива", посочи от своя страна доц. д-р Ангел Кунчев.

"Хората трябва да се ваксинират. Трябва да вдигаме нивото на имунизация, защото то е неприемливо ниско. Краят на епидемиологичната обстановка не е край на пандемията“, каза Кунчев.

"Здравната система се справи. Лекарите и сестрите показаха завидно умение, за да се справят с най-тежките ситуации. Нашите колеги са на поста си“, добави и проф. Мутафчийски.

"В началото на пандемията, когато тримата бяхме почти денонощно заедно, ние изповядвахме една и съща философия, която беше коренно различна, но ако някой се е поинтересувал да види, каква е била смъртността, общата смъртност е спаднала с 5-10%. После ситуацията беше съвсем друга. Бяхме принудени да използваме старомодни методи“, заяви проф. Мутафчийски.

„Зеленият сертификат осигуряваше безопасна среда. Той беше въведен като мярка в целия цивилизован свят“, допълни доц. д-р Кунчев.

"Вирусът мутира, налагат се негови варианти, които по-лесно заразяват, но минават по-леко. Той мина безболезнено през по-голямата част от обществото, хората с бустерна доза дори не разбраха, че го карат. Тежко беше за неваксинираните. На 5-10 години изниква нова мутация. Модерните общества трябва да са готови като развиват наука и да знаят, че трябва да се слушат експертите“, каза още проф. Кантарджиев. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.