До седмици се очаква офанзива в Източна Украйна

Съединените щати и Европейският съюз са готови да наложат нови санкции на Русия, на фона на обвиненията във военни престъпления в украинския град Буча. Москва отрича да обстрелва цивилни цели, а украинският президент обвини ООН в бездействие.

В реч с много остър тон пред Съвета за сигурност, президентът Зеленски обвини Русия в извършване на ужасяващи престъпления и изрази разочарование от неспособността на международната организация да спре военните действия.

Папа Франциск: Жестокостта в Украйна става все по-ужасяваща (ВИДЕО+СНИМКИ)

 

 

 

 

 

 

 

 

„Руските военнослужещи открито и нагло ограбват нашите градове, села, които завзеха. Това е грабеж в голям мащаб. Крадат всичко – от храна, до златни обици, които просто откъсват с кръв. Изправени сме пред държава, която превръща ветото си в Съвета за сигурност на ООН в право да причинява смърт, а това подкопава цялата архитектура на глобалната сигурност”, каза Зеленски в емоционално видеообръщение като призова ООН да действа и да реформира своята система.

Русия продължава да отхвърля обвиненията в извършване на жестокости в Украйна, а руският посланик в ООН отново обвини Запада в лъжи. Въпреки разрушенията и жертвите Москва твърди, че не напада цивилни, а кадрите са инсценирани.

Препозициониране и превъоръжаване на руските войски в Беларус. Това очакват международните анализатори да се случи след като Русия изтегли военните си от предградията на украинската столица.

Зеленски: Русия се опитва да проникне навътре в Източна Украйна

Международният редактор на NOVA Любомир Бояджиев обясни в студиото на „Здравей, България”, че се очаква до няколко седмици офанзива е Източна Украйна.

Вчера президентът Володимир Зеленски призова ООН да действа и да реформира своята система, която позволява на Русия, като постоянен член на Съвета за сигурност, да налага вето.  В емоционално обръщение към Съвета за сигурност на ООН той постави под въпрос ефективността на 15-членния орган, който така и не успя да предприеме никакви действия във връзка с руската инвазия в Украйна, тъй като Москва има право на вето, заедно с Съединените щати, Франция, Великобритания и Китай.

Москва отрича сигналите за жестокости на руски военни, Западът готви нови санкции (ОБЗОР)

Руският посланик в ООН отрече Русия да е извършвала това, в което е обвинявана. По думите му руските войски са дошли в Украйна, за да донесат мир.

„Дойдохме при вас в Украйна, не за да завладеем земи, а за да донесем дългоочаквания мир в пропитата с кръв земя на Донбас. Не примирие, а истински траен мир. И затова трябва да изкореним жестокостта. Трябва да изрежем злокачествения нацистки тумор, който поглъща Украйна и след време ще започне да поглъща Русия”, заяви Василий Небензя.

Индия стана поредната страна, която осъди убийствата на цивилни в украинския град Буча и призова за независимо разследване. Досега Ню Делхи се въздържаше да критикува изрично нахлуването в Украйна на дългогодишния й партньор Русия.

Посланикът на Индия в ООН нарече последните съобщения за убийства на цивилни в Буча дълбоко обезпокоителни.

„Ние недвусмислено осъждаме тези убийства и подкрепяме призива за независимо разследване”, каза още Т. С. Тирумурти.

Зеленски: Русия се опитва да проникне навътре в Източна Украйна

Съединените щати и техни съюзници ще наложат нови санкции на руски представители и на финансови институции, обявиха от Белия дом. Те ще засегнат представители на руското правителство и членове на техните семейства.

Междувременно, руските сили нанесоха удари по склад за горива и завод в района на Днепропетровск, но не е ясно колко са жертвите. Удари е имало снощи и в района на западния град Лвов. На този фон, руските части се опитват да проникнат по-навътре в Източна Украйна. Според президента Зеленски, Украйна е наясно, че Русия събира подкрепления за нова офанзива, а руските сили имат превъзходство в численост и техника.

ВСИЧКО ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.