До момента у нас няма регистрирани случаи на маймунска шарка

До момента у нас няма регистрирани случаи на маймунска шарка.Това каза пред NOVA доц. Атанас Мангъров. Той поясни, че има възможност заболяването да стигне до България, но “опасността да се развие в тази част на света е минимална”.

Маймунската шарка е открита през 1958 г. в Централна и Западна Африка при лабораторни маймуни. Заболяване засяга най-вече дребни бозайници. Преминава при хората при близък контакт - хранене, одраскване, ухапване. 

Какви са симптомите на маймунската шарка

Доц. Мангъров обясни, че опасността да се заразим е минимална.

“Да се заразим с маймунска шарка е като да ни се падне джакпот от тотото - има 90 случая в цяла Европа. Не очаквам да станат много повече”, заяви той и допълни, че е нужно да се спазва елементарна хигиена. 

“Ако някой установи, че има температура, мехурчест обрив, подуване на лимфни възли, болки по мускулите и ставите, може да се прегледа. Но няма да умрем от тази шарка”, каза още лекарят.

Той обясни още, че смъртните случаи на маймунска шарка при хората се дължат на това, че те са хипотрофични, недохранени и с придружаващи заболявания.

ВСИЧКО ЗА МАЙМУНСКАТА ШАРКА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.