На 24 август е Денят на независимостта на Украйна и тогава тя ще направи парад на разбитата техника на Русия

Русия затъна в тази война. Путин постави страната на колене с инвазията. Това коментира проф. Михаил Станчев по повод 6 месеца от началото на конфликта в Украйна за "Твоят ден" по NOVA NEWS.

"Първочалният вариант на войната беше увенчан с успех за руската армия. Украйна се оказа неготова да защити границите си. След това обаче блицкригът не проработи и тогава Русия започна да разрушава не само военни обекти, но и граждански инфраструктурни такива. Украйна нямаше нищо особено като въоръжение, а сега са снабдени от Запада. В началото се гледаше като на партизанска война, но после всички видяха съпротивата", посочи той. 

Проф. Станчев: Всяка нощ има бомбардировки в жилищните райони на Харков

По думите му мнозина от приятелите му са останали да живеят в Харков. "Жена ми също е там. Бомбардират основно през нощта, но има удари и през деня. Предишния петък имаше 20 жертви, удариха редица сгради. Няма масирани атаки. На 24 август е Денят на независимостта на Украйна и тогава тя ще направи парад на разбитата техника на Русия", заяви професорът.

Според него има опасения, че стрелба ще има откъм Беларус, но Лукашенко отрича. "Сега Путин е съгласен на определени преговори, за да се спрят военните действия, защото му трябва време да се прегрупира. Вероятно ще се въведе демилитаризирана зона покрай АЕЦ "Запорожие". Засега няма риск от удар по централата. Русия започна да търгува със страх", подчерта той. 

Относно атентата, отнел живота на Даря Дугина, Станчев смята, че тя не представлява интерес, въпреки че наричат баща ѝ идеолог на Путинските действия. "Александър Дугин критикува Путин за нерешителността му, така че случилото се може да е отговор на президента. Може и да е предупреждение на Стрелков. Вероятно е опозицията и службите да искат да откъснат Путин от Дугин", предположи професорът. И допълни, че генералите на Русия са били против инвазията. 

Целия разговор вижте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.