Температурите в столицата вече паднаха под нулата

Украйна се подготвя за тежка зима с малко или никакво електричество в няколко области, включително Киев. Температурите в столицата вече паднаха под нулата, а продължаващите руски удари са извадили от строя половината от енергийния капацитет на страната.

„Издръжливост и смелост са качествата, от които се нуждаем тази зима", подчертават от украинския електроенергиен оператор. Наличните мощности са ограничени за готвене и отопление, както и за болниците. В Херсон, десет дни след изтеглянето на руската армия няма нито течаща вода, нито електричество. А заради започващата зима студ сковава все повече града.

„Как можеш да причиниш това? Вие сте хора и сами разбирате какво е. Няма осветлевие, няма вода. Да вземеш да го направиш от злоба. Това е гняв, най-вероятно. Как можеш да го направиш?”, каза Кристина, жител на Херсон.

Президентът Зеленски призова жителите на Киев и няколко други области да ограничат потреблението на електроенергия. Само в понеделник нови, близо 1 милион абонати бяха изключени от мрежата. Голям частен доставчик на електроенергия прогнозира, че украинците най-вероятно ще трябва да се примирят с всекидневни спирания на тока в цялата страна поне до края на март. Междувременно, министърът на културата на Украйна обяви, че преди да се изтеглят от Херсон, руските войски са ограбили близо 15 000 експоната от художествен музей в града.

„За съжаление експозицията беше доста голяма, с произведения на много световни художници от Италия, Великобритания и, разбира се, местни. Те струват много. И в друг музей също са откраднати всички археологически и исторически обекти.  Огромната колекция на Херсонския музей е съдържала много ценни експонати, сред които произведения от 17 век”, заяви Олександър Ткаченко, министър на културата на Украйна.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.