Съдът го остави в ареста за постоянно, но Шулев има право да обжалва

Активисти от Аnimal Rescue и хора, които обичат животните, се събраха, за да поискат по-строги наказания при агресия срещу животни. Протестиращите настояват не само за ефективна присъда, но и за законодателни промени. Гражданите протестираха пред Съдебната палата, докато вътре се гледа мярката му за неотклонение.

Задържаният за насилието над Мечо издевателствал и над други животни

Шулев е с повдигнато обвинение за особена жестокост към животно, за което се предвижда наказание „лишаване от свобода“ от 1 до 3 години и глоба от 2000 до 5000 лева.

Засега Захари Шулев остава в ареста, но хората от протеста изразиха притеснение, че в края на съдебния процес той би се разминал единствено с глоба.

Според протестиращите глоба до 1000 лв., или затвор до 3 години не е адекватно наказание, което да предотврати бъдещи посегателства. По случая с кучето Мечо беше задържан 37-годишния Захари Шулев. Софийският районен съд го остави в ареста. Окончателното решение на магистратите се очаква следващия вторник.

 

 

„Това е престъпление, което е инкриминирано в Наказателния кодекс. Отделно е съпроводено със садизъм, защото е продължило с часове. Той умишлено е примамил кучето и го е изтезавал. Появиха се кадри с друго куче, което не е ясно живо ли е. Доколкото разбрахме, при обиска са намерили ушна марка”, заяви Ива, участник в протеста.

Според Цветелина Чобанова – друг участник в протеста веднъж, когато направиш нещо с едно животно... „Ти можеш да го направиш и срещу дете, срещу жена. И това е вече промяна на психиката, която, на тебе ти прави вероятно удоволствие да измъчваш други слаби и беззащитни същества”, каза Чобанова.

От организацията Аnimal Rescue събират подписи за законодателни помени и искат среща с вътрешния министър.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.