Подготвят делегация да провери каква техника ни се предлага

Министърът на отбраната  с първи коментар за решението на Министерския съвет за допълнително споразумение за военната помощ за Украйна.

В последното си заседание за миналата година служебният кабинет прие предоставянето на последваща военна помощ за Киев, да се извършва само след като народното събрание одобри доставката.

Министърът на отбраната подчерта, че страната ни не изнася оръжие и техника извън одобрения от парламента списък.

Кючуков: Предизвикателство пред целия свят е, ако войната излезе извън Украйна

„Това, което наложи  коригиране на споразумението, са изказаните опасения от част от политическите сили в Народното събрание и това опасение беше свързано в това, че служебното правителство безконтролно ще раздава въоръжение към Украйна. Ние не искаме по никакъв начин служебното правителство да изглежда като правителството, което е раздало българското въоръжение и е оставило Българската армия без необходимата техника”, каза Стоянов.

На въпрос: „много от вашите колеги в НС изразиха опасения, че това, което сме дали е малко, някои казаха, че е срамно”, той отговори: „Аз лично бих се срамувал от това, че Българската армия не е въоръжена със съвременни оръжия, а не с това, че даваме малко въоръжение на една друга страна.

Одобриха допълнително споразумение между България и Украйна за военната помощ

Пред журналисти Стоянов каза: „Министърът на отбраната на Украйна поиска нещо конкретно, което не е залегнало в договора и с което ние не разполагаме, и няма как да бъде предоставено. Не разполагаме с достатъчно количества. Не става въпрос за C-300. Става въпрос за боеприпаси”.

Относно възможността за предоставяне на два двигателя МиГ-29 са ремонтирани в Полша и са летели на полските самолети. Те са свалени от самолет на полските военновъздушни сили и ни ги предоставят в състояние готово за използваме, обясни Стоянов, но не пожела да коментира, тъй като е класифицирана информация по искане на полската страна.

Относно другите четири двигателя, за които има вероятност да бъдат ремонтирани от Полша, Стоянов каза, че е прекалено рано да се говори за цена.

„Да, могат да бъдат ремонтирани по уверение от полската страна, така че очаквам, ако се стигне до договор, това да се случи до средата на август - началото на септември да имаме още четири двигателя, но това е прогноза“, обясни военният министър и поясни, че разговорите с полската страна вървят доста тежко и бавно.

Радев към производителя на F-16 за България: Очаквам да се доставят в срок

На заседанието на Комисията по отбрана той пожела настоящата 2023 г. да бъде година на модернизация на Българската армия, независимо дали има редовно или служебно правителство.

От украинска страна има искане за боеприпаси и за бронетанкова техника и т.н., но няма нищо договорено конкретно. „Нищо не е договорено конкретно какво да бъде дадено допълнително. Това, което се дава на Украйна, е в съответствие с решението на Народното събрание“, заяви министър Стоянов. Той уточни, че транспортните разходи не са от държавния бюджет.

Министърът на отбраната съобщи, че се подготвя състав на делегация от военни експерти, които да проверят на място в страна-съюзник от НАТО военната техника, която ни се предлага и съответно след получения доклад.

Относно идеята за изтребители на лизинг втора употреба, Стоянов обясни, че най-важното е да се разбере каква е цената и какво ни се предлага. Той съобщи, че е поискал и разговори с министъра на Франция и с министъра на Швеция, тъй като закъсняваме с времето. „Продължаваме да търсим варианти за продължаване на експлоатацията на самолети МиГ-29“, допълни министърът на отбраната в парламентарната комисия по отбрана.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.