Това установи здравният министър при случайна проверка

Малък е недостигът на медикаменти в аптеките, установи при случайна проверка здравният министър д-р Асен Меджидиев. Той е във Видин, където провери какви наличности има на лекарствените продукти и кои липсват.

Меджидиев за липсата на лекарства: Ако се наложи, ще приложим тежки санкции

В момента според него има достатъчно Пулмикорт и Вентолин в цялата страна, а в близките дни се очакват и нови доставки. Единственият недостиг в аптеките е на Амоксиклав за деца. Липса на медикаменти има в 25 страни в Европейския съюз, допълни министърът. България се опитва да компенсира недостига на медикаменти с родни производители. Проверки за наличностите на лекарства и какви заявки се пускат към доставчиците в момента се извършват в цялата страна.

Дефицит на лекарства: Лекари и фармацевти алармират

„Изискваме по аптеките, ако има липса, да видим каква заявка е направена. Дали доставчиците са отговорили, че не могат да го доставят и съответно в този момент проверяваме складовете на едро дали го имат в наличност, а пък са отказали доставка към аптеките“, коментира здравният министър.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.