Вижте заснетите кадри

Астрономи наблюдаваха зелената комета от обсерватория на хълм в централна Гърция.

Учените наблюдаваха спектакъла от своя 1,2-метров телескоп в Коринт, в северната част на полуостров Пелопонес, разположен на върха на планината на надморска височина от 930 метра.

Кометата, която минава най-близо до Земята за първи път от около 50 000 години, беше на разстояние от 42,5 милиона километра.

ЗА ПЪРВИ ПЪТ ОТ 50 000 ГОДИНИ: Зелена комета ще премине край Земята

Зеленикавият оттенък идва от химичния състав на кометата, от двуатомен въглерод и цианоген, а скоростта с която се движи е 57 километра в секунда. За последен път е преминала през Земята по времето, когато неандерталците все още са обитавали Евразия, нашият вид е разширявал обхвата си отвъд Африка, големи бозайници от ледниковата епоха, включително мамути и саблезъби котки, са бродили из пейзажа, а Северна Африка е била влажно, плодородно и дъждовно място.

Зелената комета, чието официално име е C/2022 E3 (ZTF), беше открита на 2 март 2022 г. от астрономи в Сан Диего.

Кометите са съставени от твърдо ядро от скала, лед и прах и са покрити от тънка газова атмосфера, наречена кома. Те се топят, когато се приближават до слънцето, освобождавайки поток от газ и прах образувайки мътна и обърната навън опашка.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.