Плаването до момента продължи 41 дни

След часове полярният ни кораб отплава от Аржентина, а следваща му спирка е Антарктида. За първи път полярниците ни ще стигнат до базата ни на остров Ливингстън със собствен кораб.

След 41 дни успешно плаване през световния океан, пред екипажа на кораба “Св. Св. Кирил и Методий” предстои най-трудното - преминаване на на пролива Дрейк. Място с чести бури, високи вълни и силен вятър. Най-опитните на кораба преминаха през специално обучение в Арженитна.

"Българският екипаж е подготвен за всичко, което може да се случи в Антарктика. Това е много, много тежко място за плаване и за осъществяване на маневри. Вятър идва изневиделица, времето се променя за часове", заяви Марсело Тарапов, ген. директор обучение на ВМС Аржентина. 

На борда до Антарктида и обратно ще има и аржентински лейтенант с опит в преминаването на пътя до ледения континент. "Бъдете сигурни, че вашият екипаж е постовете за тази мисия. Те научиха много за Антарктика и нейните особености. Затова съм сигурен, че ще имате успешна експедиция", посочи Тарапов. 

Сега, когато имаме изследователски кораб строежът на научна лаборатория ще бъде ускорен. На борда са строители, логистици и нужните материали. Учените ни ще работят по няколко проекта, голяма част от тях свързани с климатичните промени и следите от човешката дейност.

"Всички дейности, които извършваме по някакъв начин се отразяват и в Антарктика, и най-ценното в проследяването на тези дейности е, че това е девствен континент и най-малките промени лесно могат да бъдат установени от учените", твърди Любомир Кендеров. 

До каква степен замърсяването от другите континенти е достигнало до най-чистото място на света, ще изследва доц. Райна Христова. Тя ще направи част от проучването си от борда на кораба, чрез специална научна техника. "Микро пластмасите се разпростаняват изключително бързо и може би са стигнали вече до залива. Ще правим изследване за въглеводороди, за тежки метали и други анализи", разказва доц. Райна Христова, Институт по океанология. 

След като първа откри злато на остров Ливингстън, геологът Ралица Събева плава към Ледения континент, за да продължи изследването си. "Продължаваме изследванията, защото все пак това са само едни първоначални изследвания, в които сме доказали наличието на ценни метали. Но сега все пак трябва да изследваме химизма, къде се срещат, евентуално - има ли още, какви количества", посочва гл. асистент Ралица Събева, геолог в СУ „Св. Климент Охридски”.  

Освен в откриването на злато проучването на Ралица Събева е съсредоточено върху намирането и на други ценни метали, които са все по-необходим ресурс, заради бурното развитието на технологиите. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.