Таксата се използва за обслужване на практиките, а оставащото е за личен приход на лекарите

Да се увеличат потребителските такси при медицински преглед предлагат лични лекари от цялата страна предлагат да се увеличат потребителските такси при медицински преглед. Сумата от два лева и 90 стотинки не е променяна от 2012-та година. Предложението е тя да се увеличи с цели 5 лева – до 7 лева и 80 стотинки, за да достигне 1% от минималната работна заплата.

Личните лекари искат по-висока потребителската такса

Според председателя на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Бургаско д-р Петко Желязков потребителската такса стартира през 2000 г. "През 2012 г. бе решено таксата да бъде замразена на 2,90 лв. защото минималната заплата беше толкова. Никой не казва, че новата такса трябва изцяло да се плаща от пациента, особено пък от уязвимите групи. В момента дори много голяма част от пациентите са освободени от такси - деца до 18 г., онкоболните, студенти, учащи. Както в момента държавата поема част от таксата при пенсионерите, така може да го направи при децата", заяви тя.

По думите му има работещи, които не могат да посетят личен лекар заради ниската такса. "Ще водим преговори. Таксата се използва за обслужване на практиките, а оставащото е за личен приход на лекарите. Тя служи за коректив на свръхпотреблението на медицински услуги и ще направи достъпът до личните лекари по-свободен", смята д-р Желязков.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.